De Waalse Berlusconi

Stéphane Moreau, Tecteo-baas en nieuwe eigenaar van de regionale L’Avenir-kranten, krijgt almaar meer de wind van voren. Onder andere het gebrek aan transparantie over zijn verloningspakket veroorzaakt ergernis.

Het is een vervelende zaak voor de Waalse socialisten. Al maanden staan ze op de barricades om te eisen dat overheidsmanagers maximaal 290.000 euro per jaar mogen verdienen. En er gaat bijna geen week voorbij of een of ander PS-kopstuk richt zijn pijlen op de grootverdieners in de privésector. Tegelijk weigert een van de meest succesvolle ondernemers uit de eigen PS-stal te communiceren over zijn royale verloningspakket. Het gaat om Stéphane Moreau, de topman van intercommunale Tecteo en PS-burgemeester van de Luikse gemeente Ans. Volgens de Franstalige media zou Moreau jaarlijks minstens 554.000 euro vangen. Het enige dat Tecteo hierover officieel zegt, is dat zijn loon “lager ligt dan bij Belgacom of Telenet”.

Ook al leidt hij een intercommunale met gemeenten en het Luikse provinciebestuur als aandeelhouders, Moreau vindt dat hij geen verantwoording heeft af te leggen aan de Waalse overheid over het verloningsbeleid van Tecteo. Want onder de aandeelhouders zijn er ook Brusselse gemeenten en zelfs een Vlaamse (Voeren), en dus valt de intercommunale niet onder Waalse voogdij. Critici beweren dat Moreau de constructie zelf heeft opgezet om aan alle controle te ontsnappen.

De zaak wordt des te pijnlijker nu Moreau in het middelpunt van de belangstelling staat sinds Tecteo de regionale krantentitels L’Avenir van Corelio heeft overgekocht. Daarmee wordt Moreau een echte mediamogol. Via de WaalsBrusselse kabeloperator VOO (een volle dochter van Tecteo) en via de Franstalige televisiezender BeTV was de intercommunale al verankerd in het Franstalige medialandschap. Waarnemers zien de krantenovername als een opstap naar een participatie in IPM, dat de grote Franstalige dagbladen La Libre Belgique en La Dernière Heure in portefeuille heeft.

Klacht tegen kritische pers

Charles Michel, de voorzitter van de liberale MR die in Wallonië in de oppositie zit, vindt het niet kunnen dat een PS-topper op die manier het Waalse medialandschap domineert. Hij sprak van een “berlusconisering van de Waalse economie”. Een term die vroeger al vaak gebruikt werd in de Waalse pers om Moreau te duiden. Toen hij in 2005 aan het hoofd kwam van Tecteo (toen nog Association Liègeoise d’Electricité of ALE, de naamsverandering is van 2007) was het een stoffige intercommunale zoals Wallonië er dertien in een dozijn telt. Moreau bouwde Tecteo om tot een machtige economische machine. De intercommunale is actief in de distributie van gas en elektriciteit, in de media- en internetsector, produceert windenergie en heeft een belang in de Luikse luchthaven. Een greep op de Waalse economie die Moreau bijna onaantastbaar maakt.

De Luikenaar draait er zijn hand niet voor om kritische journalisten onder druk te zetten. Le Soir kreeg in juni een miljoenenclaim in de bus toen een journalist schreef dat het Luikse gerecht geïnteresseerd is in reizen die Moreau samen met Alain Mathot (PS), de burgemeester van Seraing, naar Las Vegas maakte op kosten van BeTV. En in 2008 kwam bij het gerecht een anonieme klacht binnen over betwistbare Tecteo-uitgaven. Zoals het gebruik van het oude wagenpark van VOO voor PS-verkiezingscampagnes. Of de aankoop van een Audi A3 voor een vriendin van Moreau. Er volgden huiszoekingen, maar de CEO van Tecteo bleef buiten schot.

Een liberale socialist

Wie de klacht bij het gerecht heeft ingediend is, niet bekend, maar het zou om een ex-werknemer van Tecteo gaan. Want niet iedereen in de intercommunale kan zich vinden in de aanpak van de CEO.

Moreau komt uit een rood nest, maar noemt zichzelf een liberale socialist. Hij cultiveert dat imago, zegt graag dat hij ‘op zijn Amerikaans’ werkt. “Iedereen spreekt me aan bij de voornaam,” zei hij ooit in een interview. “Ik draag bijna nooit een das. Ik wil gewoon dat het bedrijf goed draait.” Een workaholic en een pletwals, noemen medewerkers hem. Zijn entourage komt uit de privésector. Daniël Weekers, ex-Canal+ België, is strategisch directeur van de kabeloperator. Frédéric Vandeschoor, ex-McKinsey, leidt BeTV. Een aanpak die bij de PS gelijk staat met vloeken in de kerk, maar de kritiek blijft meestal binnenskamers. Moreau heeft de gemeenten-aandeelhouders van Tecteo jarenlang gepaaid met royale dividenden.

Ook politiek is hij een harde. Met de steun van PS-dissidenten zette hij in 2011 in Ans zijn oude mentor, burgemeester Michel Daerden, opzij. Wijlen Michel Daerden vergeleek Moreau toen met Brutus, die zijn stiefvader Julius Caesar hielp te vermoorden. Waarop Moreau: “Ik ben nooit een koorknaap geweest.”

Lees Intercommunale met mediahonger, blz. 79 zaken

ALAIN MOUTON, ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS

Volgens de Franstalige media zou Moreau jaarlijks minstens 554.000 euro vangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content