De vrouw van 3,5 miljoen

Kim Clijsters, die op 20 december misschien weer tot Sportvrouw van het Jaar wordt gekroond, heeft haar zaakjes goed voor elkaar. Prijzengeld en lucratieve sponsoringcontracten doen haar rekening aardig aandikken.

Wordt Kim Clijsters morgen, 20 december, voor de vierde keer achter elkaar verkozen tot Sportvrouw van het Jaar? De uitslag van het referendum is in alle geval minder voorspelbaar dan de voorbije jaren. Maar dat is eerder te wijten aan de sterke prestaties van onze nationale gazelle Kim Gevaert dan aan het falen van Clijsters. Want ook dit jaar bleef de dochter van Lei gereputeerde tegenstanders van het veld meppen. Het toetje dit jaar was ongetwijfeld haar overwinning in de Masters, een toernooi dat exclusief voorbehouden is voor de zestien beste speelsters van de wereld.

Clijsters’ overwinning in Los Angeles bracht haar 765.000 euro op, waarmee ze meteen haar prijzengeld voor dit jaar verdubbelde tot 1, 5 miljoen euro. In haar nog korte carrière speelde Kim al 3,5 miljoen euro bij elkaar. Daarnaast rijft ze ook nog mooie bedragen binnen van grote sponsors als Belgacom en Siemens. Ze zou jaarlijks van elk van deze bedrijven 250.000 euro toegeschoven krijgen. Voorts zijn er ook nog materiaalsponsors Babolat (rackets) en Fila (kledij en schoenen), terwijl Clijsters van autofabrikant Mitsubishi een 4×4 Pajero ter beschikking krijgt.

Deze inkomsten laten ook de belastingadministraties niet onberoerd. Vader Clijsters vindt dat zijn dochter de afgelopen jaren buitensporig veel belastingen heeft betaald en zegt te zoeken naar een land dat zich fiscaal vriendelijker tegenover zijn dochter opstelt. Australië, het vaderland van Kims vriend Lleyton Hewitt, heeft al een voorstel gelanceerd. Zo’n fiscale constructie kan wel nefast zijn voor de trofeeënkast van de Limburgse. Onlangs werd om deze reden de in Monaco residerende motorcrosser Stefan Everts de Trofee voor Sportverdienste ontnomen. Het zal Clijsters echter worst wezen, want in 2001 kreeg zij, samen met Justine Henin, deze prestigieuze onderscheiding al.

D.V.T./J.-F.S. [{ssquf}]

DE PORTEMONNEE VAN KIM CLIJSTERS

Inkomsten

Prijzengeld (t/m 11/11/2002)1.538.779 euro

Sponsoring door Belgacom250.000 euro(*)

Sponsoring door Siemens250.000 euro(*)

Materiaalsponsors als Babolat, Fila en Mitsubishi

Uitgaven

Vliegtuigtickets, coach, kinesist 600.000 euro

(*) schattingen die niet ontkend worden door de betrokken bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content