De voornemens van Ellen Smets

De Belgische nummer één, Ellen Smets, is aan 2009 begonnen met een voordeel. Ze weet heel goed waarom het niet wilde lukken en wat ze moet doen om beter te presteren in de Europese Tour.

Ellen Smets is weer in het land. Ze is beginnen te trainen om zich voor te bereiden op een nieuw seizoen waarin ze beter wil presteren dan wat ze vorig jaar liet zien in de Europese Tour. De Limburgse werd toen eerste Belgische speelster, maar wel op de 84ste plaats: vier plaatsjes (en 1510 euro) van de top 80 die automatisch toegang bood tot de toernooien van 2009. “Met die 84ste plaats heb ik toch nog recht op 85 procent van de toernooien en dat bevalt me wel”, relativeert Smets. “Ik speelde vorig jaar 22 toernooien en dat is het maximum als je telkens optimaal wil presteren. Mijn doel voor 2009 is achttien toernooien spelen en in de top 80 eindigen.”

Duidelijk taal van de Limburgse, niet alleen aan het adres van haar sponsors (Deloitte, de Limburg Golf and Country Club in Houthalen, Peak Performance, Bridgestone en Telecom). Vorig seizoen had Smets in de Europese Tour vooral problemen met de driving en de putting, maar ze is vastberaden om daar iets aan te doen. “Mijn afslag was nochtans altijd een van mijn troeven. Maar nu was ik niet meer bij de langste speelsters, op de fairways. Bovendien belandde mijn bal wat te gemakkelijk in de rough. Dat was de schuld van mijn shaft, die was iets te stiff. Ik had de raad gevolgd van een fitting pro, maar op het terrein bleek zijn theorie niet te kloppen. Toen de toernooien begonnen, was het natuurlijk heel gevaarlijk en dus te laat om nog te gaan bijsturen. Nu ga ik op mijn houten clubs weer met minder harde shafts spelen. De putting is altijd een probleem geweest, want ik heb een gemiddelde van 32 putts per ronde, wat twee of zelfs drie keer te veel is. Op de greens ben ik nooit echt goed geweest, in tegenstelling tot de tee shots. Ik moet nu andere putters uitproberen, maar ik moet ook mijn feeling verbeteren.”

Meteen heeft Ellen Smets ook wijzigingen doorgevoerd in haar entourage. Dit jaar werkt ze samen met de Nederlander Erik der Kinderen, een technische coach, en Eddy Swaeb als conditietrainer. “Mijn ambitie voor 2009 is duidelijk: veel meer zekerheid in mijn spel leggen, en veel regelmatiger goede scores neerzetten.” Haar eerste afspraak van het jaar is de European Nations Cup, een interlandentoernooi dat van 23 tot 26 april in Alicante wordt gespeeld. (T)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content