De vloek van Augusta

FRANCESCO MOLINARI 'La Macchina', de bijnaam van de Italiaan, is compleet ontregeld. © REUTERS

Het gebeurde twee jaar geleden in de Masters van Augusta. Bij de afslag van de laatste hole voerde Francesco Molinari het klassement aan. De Italiaan, die in die periode heel sterk stond te spelen, had drie dagen lang golf van het allerhoogste niveau laten zien, grossierend in birdies. Negen holes voor het einde was hij nog op weg naar een comfortabele overwinning. Maar toen, op de twaalfde hole, een heel moeilijker par 3, belandde zijn ietwat korte bal in het water. Omdat hij ondertussen onder hoge druk stond, ging hij opnieuw in de fout op de vijftiende hole: een tweede dubbele bogey. Hij finishte uiteindelijk pas als vijfde, op twee slagen van Tiger Woods.

Molinari was ontgoocheld, maar besefte niet dat het nog maar het begin was van een zwarte periode: sindsdien kon hij geen enkel toernooi meer winnen. Vandaag staat hij voor het eerst sinds 2007 zelfs niet meer in de top honderd van de wereld. ‘La Macchina’, de bijnaam van de Italiaan, is compleet ontregeld. Zelf blijft hij ontkennen dat het debacle van Augusta 2019 de oorzaak van zijn terugval was. Die schrijft hij toe aan mentale vermoeidheid. Alleen is Francesco Molinari geen alleenstaand geval. In 2016 ging ook Jordan Spieth compleet de mist in op dezelfde twaalfde hole terwijl hij het klassement van het toernooi aanvoerde. Sindsdien kon ook de Texaan geen enkel toernooi meer winnen.

Iets meer dan een jaar geleden verhuisde Francesco Molinari met zijn gezin van Londen naar Californië. Om een mentale reset door te voeren en vanaf nul te kunnen beginnen in de Amerikaanse PGA Tour. Maar de positieve ommekeer laat op zich wachten. In 2020 finishte de Italiaan geen enkele keer in de top tien. Het gaat de jongste weken beter, met onder meer een tiende plaats in San Diego en een achtste in Los Angeles. Maar daarmee is hij nog een heel eind verwijderd van het niveau dat hij haalde toen hij in 2018 de Britse Open won op Carnoustie en datzelfde jaar het Europese team naar de overwinning in de Ryder Cup loodste op de Golf National bij Parijs.

Deze week komt Francesco Molinari aan de afslag van de Masters 2021 met de stille hoop om de vloek van Augusta eindelijk van zich af te gooien. Net zoals veel andere topspelers wacht hij op dat ene moment waarop hij plots weer iedere slag perfect aanvoelt, dankzij die swing waarmee hij in het verleden topprestaties neerzette. De 38-jarige Italiaan weet dan ook beter dan wie ook dat geduld in de golfsport een belangrijke kwaliteit is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content