‘De vermoeidheid is weg’

NICOLAS COLSAERTS Hoopt terug te keren naar zijn beste niveau. © Getty Images

Dit weekend verdedigt Nicolas Colsaerts zijn titel in de French Open op het moeilijke parcours van de Parijse Golf National. Onze landgenoot won in 2019 de jongste editie van het toernooi. In 2020 en 2021 was het geannuleerd vanwege covid. Colsaerts maakt er geen geheim van dat hij niet perfect voorbereid aan de afslag komt. Hij is al blij dát hij kan deelnemen. Bijna een jaar geleden werd de Brusselaar getroffen door een nieraandoening die zijn immuunsysteem verzwakte en waardoor hij pas sinds augustus opnieuw kan meedraaien op de greens. “De behandeling is achter de rug”, meldt hij. “Ik ben genezen en fysiek voel ik me goed. De vermoeidheid is weg. Wel mis ik nog wedstrijdritme, regelmaat en efficiëntie.”

Deze zomer nam Colsaerts deel aan vijf toernooien. Geen enkele keer raakte hij verder dan de cut. “Je kunt er niet omheen”, zegt Vincent Borremans, de manager van Colsaerts. “Om opnieuw je beste niveau te halen, moet je spelen en nog eens spelen. Alleen op die manier krijg je matchritme en keert het zelfvertrouwen terug. Zijn talent is intact. Alleen moeten alle puzzelstukjes nu op de juiste plaats vallen.”

Colsaerts, ondertussen 39 jaar, wil nog een paar jaar meedraaien op het hoogste internationale niveau. Maar dan moet hij natuurlijk wel zijn kaart voor de DP World Tour behouden. In de huidige omstandigheden wordt dat een uitdaging. Maar onmogelijk is het niet.

Wat de rest van het seizoen ook brengt voor Colsaerts, hij heeft nog een reddingsboei: ook in 2023 kan hij nog deelnemen aan een aantal toernooien dankzij de medische vrijstelling die hij begin dit seizoen kreeg. Maar dat hij een moeilijke periode achter de rug heeft, is duidelijk. “Toen die ziekte toesloeg, was golfen maandenlang bijzaak”, blikt hij terug. “Ik dacht in de eerste plaats aan mijn gezondheid en aan mijn gezin.”

De Brusselaar geniet dan ook van zijn terugkeer op de greens, hoewel de resultaten toe nu tegenvielen. Het is wachten op die ene prikkel die hem opnieuw in stelling brengt om mee te spelen voor de overwinning. Daarom komt de Franse Open op een perfect moment. Het aartsmoeilijke parcours van de Golf National, waar onze landgenoot in 2019 zijn beste toernooi speelde, is op zijn maat gesneden. Vooral in moeilijke weersomstandigheden, zoals die in deze tijd van het jaar niet uitgesloten zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content