Vanaf 1 januari 1999 kun je niet meer belastingvrij winkelen als je binnen de Europese Unie reist. "Toch hebben de taxfreeshops in een travel retail-omgeving nog altijd een toekomst," vindt Steven Candries, die op het jongste wereldcongres van de Tax Free World Association als enige Belg tot het managementcomité verkozen werd. "De winkels moeten alleen wat creatiever inspelen op het nieuwe gegeven en zich concentreren op exclusieve producten van eige...

Vanaf 1 januari 1999 kun je niet meer belastingvrij winkelen als je binnen de Europese Unie reist. "Toch hebben de taxfreeshops in een travel retail-omgeving nog altijd een toekomst," vindt Steven Candries, die op het jongste wereldcongres van de Tax Free World Association als enige Belg tot het managementcomité verkozen werd. "De winkels moeten alleen wat creatiever inspelen op het nieuwe gegeven en zich concentreren op exclusieve producten van eigen bodem. Luchthavens blijven een mooi uitstalraam, waar de producenten hun waren aan een uitgelezen publiek kunnen tonen." Toch geeft de export & duty free directeur van chocolaterie Guylian uit Sint-Niklaas toe dat de afschaffing van de tax free binnen de lidstaten voor bepaalde sectoren - zoals alcohol, tabak en parfum - een ramp betekent. Ook de Scandinavische winkels zullen pijn lijden, aangezien vele bootreizen louter omwille van goedkope drank geboekt werden. "Maar zoetwaren en delicatessen, waarvoor slechts een laag BTW-tarief bestaat ( nvdr - 6% in België), zullen van de maatregel profiteren. De reizigers willen iets speciaals meenemen. Nu al haalt chocolade het grootste volume in de sky shops." Chocolade verleidt en laat verleiden. Na zijn studies aan het Hoger Handels- en Taleninstituut in Mechelen volgde handelsregent Steven Candries (36 j.) een kandidatuur criminologie in Leuven. In 1987, na de obligate legerdienst, startte de geboren en getogen Mechelaar zijn beroepscarrière als vertegenwoordiger bij Minolta in Zaventem. Vrij vlug stapte hij over naar het onderwijs als handelsdocent op het Coloma Instituut, een grote hotelschool in Mechelen. Tegelijkertijd ontfermde hij zich over de boekhouding van de instelling. In 1989 benoemde koekjesfabrikant Jules De Strooper uit Koksijde de maneblusser tot sales en marketing manager van het familiebedrijf. Daar leerde Candries het klappen van de zweep. Twee jaar later kaapte de Waaslandse chocolaterie Guylian hem weg als exportverantwoordelijke. Hij stampte er de duty free uit de grond. Met succes. Vandaag realiseert deze afdeling zowat 12% van de totale omzet (bijna twee miljard frank). Sinds 1995 is hij export & duty free directeur van het bedrijf met 160 vaste medewerkers, dat dit jaar de Belgische oscar van de export won: 95% van de productie wordt uitgevoerd naar 140 landen. Guylian behoort tot de topvijf van chocoladeproducenten in duty free (aanwezig in 59% van alle winkels in internationale lucht- en zeehavens) en is de nummer één in boxed pralines. Naast chocolade en taxfree heeft Candries nog een passie: reizen. Hij vertoeft overigens al 70% van zijn werktijd in het buitenland.