DE VERANKERAARS VAN KBC GROEP: wie is wie?

Ze dragen de ietwat cryptische naam ‘Andere Vaste Aandeelhouders’ (AVA). Precies negen families hebben een zitje in de raad van bestuur van KBC Groep. Wie zijn ze?

1. Paul Borghgraef (familie Collin)

Hij is de zoon van Suzanne, de zus van Fernand Collin junior. Stamvader Fernand Collin senior was tot 1973 voorzitter van de toenmalige Kredietbank en maakte fortuin met het voedingsconcern Imperial Products. Het beleggingsvehikel van de familie Collin, Imperial Invest, telde vroeger welluidende namen als Boelens, Le Bon, Sermon en Kreusch (die laatste tak bezit nog steeds 0,02 % van KBC Groep) en hield belangen aan in Crédit Général. Via die zusterbank van de Kredietbank werden – ondanks het Vlaamse karakter van Almanij – al contacten gelegd met Franstalige families en Waalse ondernemers. Ook Kredietbank Luxembourg en het investeringsvehikel Gevaert behoorden tot de portefeuille.

2. Paul Bostoen (familie Bostoen)

Zoon van de Oost-Vlaming André Bostoen en Godelieve Vande Vyvere. Die laatste heeft belangen in de vastgoedsector (Matexi) en de landbouw. De familie Vande Vyvere is ook nauw verwant met de veevoedersfamilie Vanden Avenne. Die tak, rond Walter Vanden Avenne, is via het huwelijk van zijn zonen Patrick en Harold met de dochters Vlerick aanwezig in de aandeelhouderskern van KBC Groep. Een andere tak van de familie rond André Vanden Avenne is bekend van de spaanderplatenproducent Spano. Patrick Vanden Avenne is nu bestuurder bij KBC Bank.

3. Luc Debaillie (familie Debaillie)

De veevoederfamilie Debaillie uit Roeselare trad in een later sta- dium toe tot Almanij. Er zijn niet meteen rechtstreekse verwantschappen met de andere KBC-families. Marc Debaillie is wel lid van de raad van bestuur bij Gevaert-dochter Almafin. Luc Debaillie was – net als diverse andere Almanij-families – een van de investeerders in de inmiddels ontbonden holding Asphales van Piet Van Waeyen-berge.

4. Frank Donck (familie Donck)

Naast bestuursvoorzitter van Telenet en Zenitel, is Frank Donck ook voorzitter van de familiale holdings 3D en Ibervest. Vader Jef Donck was eigenaar van de zuivelproducent Comelco, dat verkocht werd aan Campina. Die verkoop werd begeleid door Bernard De Corte, topman van Investco (deel van de KBC Groep). Jef Donck was tot 1994 bestuurder bij Almanij.

5. Christian Leysen (familie Leysen)

De familie Leysen had aanvankelijk via de holding Gevaert een belang in Almanij. Christian Leysen, VLD-politicus in Antwerpen en voorzitter van Ahlers, is de zoon van pater familias André Leysen en broer van Umicore-topman Thomas Leysen. Thomas is ook voorzitter van de raad van bestuur bij de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (Vum), uitgever van De Standaard. Daar vinden we ook andere ex-Almanij-figuren terug als Philippe Vlerick of Piet Van Waeyenberge.

6. Theodoros Roussis (familie Van Gorp)

Theodoros Roussis is de schoonzoon van wijlen Raf Van Gorp, die Ravago stichtte. In die raad van bestuur van de kunststofproducent vinden we ook Remi Vermeiren terug, gewezen voorzitter van KBC. Roussis heeft ook een zitje bij Gevaert. De Van Gorps hebben zowel op directe wijze, via vennootschappen als Asphalia en het pensioenfonds Ravago en onrechtstreeks via Plastiche 0,76 % in KBC Groep.

7. Alain Tytgadt (familie Tytgadt)

Ook de Belgische Betonmaatschappij, waaruit later Besix zou ontkiemen, kon rekenen op het aandeelhouderschap van Imperial Invest. Die bouwgroep met internationale faam werd opgericht door de Nederlandse familie Stulemeijer, met de steun van de Brugse familie Tytgadt. Alain Tytgadt zetelt al van 1986 in de raad van bestuur van Almanij. Zijn broer, Didier Tytgadt, vinden we als bestuurder terug in Gevaert-dochter Almafin met – voornamelijk – belangen in de vastgoedsector. Ook andere families als Vlerick, Debaillie en Vermeersch duiken op in deze raad van bestuur.

8. Jozef Van Waeyenberge (familie Van Waeyenberge)

De familietak Van Waeyenberge legde mee de basis voor het Vlaamse clubhuis De Warande. Sinds de jaren zestig is de familie actief in verhandeling van melkpoeder en andere zuivelproducten. Voorts zijn er belangen in een rist andere sectoren, zoals de traditionele industrie of vastgoedsector. In 1988 stichtte de familie, samen met een handvol invloedrijke vrienden, de holding Asphales. In de nadagen van de Generale-strijd wou Piet Van Waeyenberge, broer van Jozef, een verankeringsplatform oprichten voor belangrijke ondernemingen. Mensen als wijlen Paul Janssen (Janssen Pharmaceutica), de textielfamilie Santens en de groep Holdifima van de families Plouvier-Kreglinger doken op rond de doopvont. Later stapten – onder meer – ook de families Debaillie, Sabbe (ex-Prado), Moortgat (van de gelijknamige brouwerij) en Versele (Versele-Laga) toe.

9. Philippe Vlerick (familie Vlerick)

De legendarische ondernemer-politicus André Vlerick was de oom van Philippe Vlerick. André Vlerick was gehuwd met de dochter van Kredietbank-stichter Gustave Sap. In de holding Cecan Invest zitten de aandelen van de familie Vlerick-Sap. Pikant detail: onafhankelijk voorzitter van de raad van bestuur bij Cecan Invest is Paul Vandekerckhove, die als minderheidsaandeelhouder de luis in de pels was van Picanol. Tevens is Philippe Vlerick onafhankelijk bestuurder bij Besix en de Vum-groep. Cecan Invest zetelt ook in de raad van bestuur van de VUM-groep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content