De veiling van de eeuw

Met topstukken van Claude Monet tot Pablo Picasso en Henri Matisse kijkt de kunstwereld reikhalzend uit naar de Rockefeller Sale in New York. Wordt het record van Yves Saint Laurent verpulverd? Alles lijkt erop.

De veiling van de eeuw: met die superlatief wordt wel vaker geschermd. De veiling van de collectie van Yves Saint Laurent bij Christie’s in Parijs in februari 2009 verdient dat predicaat tot nu het meest. Maar de David & Peggy Rockefeller Sale van 7 tot 11 mei bij Christie’s in New York zou die weleens kunnen overtreffen. Het wordt wellicht de belangrijkste single owner sale ooit, met een opbrengst die hoger zal liggen dan de 374 miljoen euro van Saint Laurent. De catalogus bevat 1600 loten, van Engels meubilair en Chinees porselein tot impressionisten en moderne kunstwerken.

De naam Rockefeller zal de prijzen nog wat de hoogte insturen. Al valt op de kwaliteit van de topstukken weinig af te dingen: er gaat fantastisch werk van Picasso, Signac, Monet, Manet, Bonnard, Miro, Redon, Hopper en O’Keeffe onder de hamer. David Rockefeller was de langst levende kleinzoon van John Rockefeller, de schatrijke oprichter van Standard Oil. Hij runde de Chase Manhattan Bank, waarvan de Rockefellers de belangrijkste aandeelhouder waren. De opbrengst van de veiling zal naar goede doelen gaan, zowel in de medische, de culturele als de educatieve sector. Onder meer The Metropolitan Museum of Art en The Museum of Modern Art (MoMa) in New York mogen een deel van de koek verwachten. Tijdens hun leven schonken Peggy en David al miljarden weg, bijvoorbeeld aan hun Rockefeller University. Ook veel topstukken in Amerikaanse topmusea zijn schenkingen van hun hand.

Iedereen kijkt op de veiling uit naar Monets Nymphéas, Matisses Odalisque en vooral Picasso’s Filette à la corbeille fleuri, een werk uit zijn blauwe periode dat ooit aan de auteur Gertrude Stein behoorde. Gaan die schatten richting Abu Dhabi?

The David & Peggy Rockefeller Sale, van 7 tot 11 mei bij Christie’s New York

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content