De val van ‘Mr Assessment’

Met zijn veroordeling voor het verkopen van een kasgeldfirma valt Lou Van Beirendonck van zijn voetstuk. Onverwacht, want de man heeft als ondernemer een ijzersterke reputatie opgebouwd. “Ik ken hem als een betrouwbare man, al weet je natuurlijk nooit echt wat er achter een mens schuilgaat,” zegt een insider uit de wereld van de personeelsdiensten.

Lou Van Beirendonck (46) is organisatiepsycholoog en heeft ook een executive MBA op zak. Hij volgde het postuniversitaire programma Begeleiden van groepen en organisaties aan de KU Leuven. Een al bij al klassiek parcours in België, ware het niet dat hij in België pionierde met de assessmentmethode. Die techniek om (potentiële) kandidaten te evalueren is nu algemeen verspreid, maar twintig jaar geleden was het nog een curiosum. Hij was met zijn in 1988 opgerichte bedrijf Quintessence Consulting een van de eerste grote spelers op de markt.

“Of hij de allereerste was, kan ik niet zeggen, maar hij is wel veruit de belangrijkste pionier op dit vlak,” zegt Jos Gavel van het vakblad HR Square. “Hij heeft voor de doorbraak van de assessmentmethode in België gezorgd. Later is de activiteit verruimd naar competentiemanagement. Van Beirendonck heeft dat altijd op een zeer professionele wijze aangepakt. Voor zover ik het kan inschatten, mag zijn team zeker tot de betere hr-consultants worden gerekend.”

Het pionieren heeft Van Beirendonck geen windeieren gelegd. In 2006 boekte zijn bedrijf ruim 291.000 euro nettowinst op meer dan 2 miljoen euro brutomarge. Assessment is een niche met een hoge return. Wie in die markt actief is, factureert aan de courante consultancytarieven.

Quintessence Consulting wist de voorbije jaren op te klimmen tot marktleider in assessment- en developmentcenters. Van Beirendonck schreef er verschillende boeken over. Hij wist onder andere bij de overheid belangrijke contracten af te sluiten. Samen met De Witte & Morel leverde Quintessence onder andere assessmenttools die gebruikt moesten worden bij het aanwerven van nieuw ambtenarentalent in het kader van de Copernicushervorming. Niet verwonderlijk, want Van Beirendonck is een sterke netwerker en gaat volgens insiders daarmee doelgericht en professioneel om. “Al is hij zeker niet de man die de recepties afschuimt,” zo luidt het. “Zijn netwerken zijn vooral gebaseerd op academische contacten, vooral binnen UAMS. Hij heeft doorheen de jaren een groot klantenbestand opgebouwd in de privé en bij de overheid.” Hij heeft ook een zekere uitstraling. Hij heeft jarenlang op een professionele wijze zijn imago en pr laten managen vanuit zijn eigen bedrijf. Van Beirendonck treedt nu wel tijdelijk terug als CEO van Quintessence en wordt vervangen door Lieven Verbrugge.

A.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content