DE USAIN BOLT VAN DE GOLFBAAN

Rory McIlroy heeft vorig weekend golf-les gegeven in het US PGA Championship in Zuid-Carolina. De 23-jarige Noord-Ier zette er verbluffende scores neer op de Ocean Course: 67, 75, 67 en 66 om uit te spelen in -13. Dat was heel wat beter dan de Engelsen David Lynn en Justin Rose (-5 en -4). McIlroy’s overwinning in een deelnemersveld met voor het eerst 99 spelers uit de top 100 van de wereld was meteen een verwittiging voor de Amerikanen: die weten nu definitief dat ze over een maand in Chicago tegenover een sterk Europa staan in de Ryder Cup.

Voor McIlroy, die al de Europese nummer één was en nu de Engelsman Luke Donald vervangt als nummer één van de wereld, is dit de tweede overwinning in een major na de US Open van vorig jaar. “Maar ik dacht helemaal niet aan de statistieken”, zei hij na afloop. “Voor mij telde maar één ding: hier winnen. Temeer omdat ik de jongste tijd niet zo sterk had gepresteerd.” Vier keer op vijf was McIlroy inderdaad niet voorbij de cut geraakt toen hij aan de afslag kwam in Zuid-Carolina. Maar nu is hij de vijfde jongste speler die twee keer een major wint. Alleen Young Tom Morris (150 jaar geleden), John McDermott (een eeuw geleden), Gene Sarazen en Seve Ballesteros deden beter. In het US PGA Championship is McIlroy nu de nieuwe recordhouder van de ruimste overwinning. Hij deed één slag beter dan Jack Nicklaus, die het in 1980 op Oak Hill met zeven slagen verschil haalde.

“Mijn laatste ronde was uitstekend”, vond McIlroy. “In het begin aarzelde ik nog een beetje, maar mijn putting was fenomenaal goed. Ik begon met een goed gevoel aan de week, maar ik vermoedde echt niet dat het zo vlot zou lopen. Aan het einde van de ronde probeerde ik rustig te blijven en gewoon iedere slag zo perfect mogelijk uit te voeren zonder aan de score te denken. Pas op de achttiende hole, met de voorsprong die ik toen had, was ik ervan overtuigd dat me niets meer kon overkomen. Toen was het echt heerlijk golfen…”

De Ier Padraig Harrington was onder de indruk. “Als Rory zo speelt, dan is hij even goed als Tiger Woods in zijn beste periode.” Hij is nu helemaal uit zijn dip. Vorige zomer, toen hij veel cuts miste, kreeg hij bakken kritiek op zijn manier van trainen en zelfs zijn privéleven.” McIlroy zegt dat hij nooit in paniek raakte. “Maar die kritiek motiveerde me om te bewijzen dat ze het verkeerd hadden.”

Het doet een beetje denken aan het verhaal van Usain Bolt. De Jamaïcaanse sprinter stond in juni nergens, maar begon toen keihard te trainen: op de Spelen van Londen pakte hij drie keer goud. Meteen vraagt het golfwereldje zich af hoe ver McIlroy nu kan gaan. “Hij heeft het talent om ver te raken”, zegt Tiger Woods. En volgens Harrington zal de Noord-Ier zich na zijn tweede gewonnen major als bevrijd voelen. “Die eerste twee winnen is heel moeilijk, alleen al omdat iedereen het verwacht. Nu zal het allemaal veel makkelijker worden voor hem.”

john baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content