DE TWEE MORGANS

Morgan Stanley en JP Morgan zijn twee Amerikaanse investmentbanken met één voorvader, John Pierpont Morgan (1837-1913), de mythische stichter van The House of Morgan, de steen des aanstoots van de yankees uit de Amerikaanse achterlanden. Met hun hoge hoeden, streepjespak en Londense maniertjes lokten John Pierpont Morgan en de overige dynasten van de dollar de gram uit van de populisten. De Glass-Steagal Act van de Depressie zette een punt achter de Amerikaanse universele bank. Morgan Stanley en JP Morgan raapten de stukken op van John Pierpont Morgans erfenis. Tom Wolfe noemt hen in zijn verfilmde roman The Bonfire of Vanities “Masters of the Universe”. In 1997 fuseerde Morgan Stanley met het grote effectenhuis Dean Witter tot Morgan Stanley, Dean Witter.

MASTERS OF THE UNIVERSE.

De erfgenamen van John Pierpont Morgan speelden beiden een rol bij de overname van Generale Bank door Fortis. Morgan Stanley was de heldentenor, JP Morgan een sopraantje ( Christian Jacobs, broer van Georges Jacobs, leidt JP Morgan in België, de enige Amerikaanse zakenbank in ons land. Hij heeft een aanvaring met de Commissie voor Bank- en Financiewezen over een poging om pensioenfondsen en andere institutionelen op een slinkse wijze aan te sporen hun Generale Bank-aandelen te koppelen aan Fortis).

Morgan Stanley verschijnt bovenaan in alle rangschikkingen van de investmentbanken, JP Morgan leeft enkele treden lager. Morgan Stanley, Goldman Sachs en Merrill Lynch zijn de wereldkampioenen, de Top Drie. Het vakblad Acquisitions Monthly signaleert in zijn jongste uitgave een historische doorbraak. Morgan Stanley staat over de eerste zes maanden van 1998 met geadviseerde deals van 18,1 miljard pond op een totaal van 41,7 miljard pond op de eerste plaats in Londen voor fusie- en overnameactiviteiten. Een indrukwekkende pirouette want vorig jaar haalde Morgan Stanley voor dezelfde periode slechts de zesde plaats. Schroders, de eerste Brit, is voorbijgestoken door Morgan Stanley. De Britse zakenbanken Barclays, NatWest en Hambros hebben zich in de voorbije maanden teruggetrokken uit de investmentbanking. Niet enkel de Britten worden achteruitgeslagen in de lucratieve investmentbanking. Barings van ING en United Bank of Switzerland, in volle reorganisatie, raken niet aan de knieën van de Amerikaanse power houses. Niet alles is rooskleurig voor Morgan Stanley, de raadgever werd afgetroefd door de recente mislukking van de toenadering tussen Glaxo en SmithKline Beecham.

FRANS CROLS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content