De toekomst van Valérie

Wat zijn de plannen van de numero uno van onze profgolfsters, Valérie Van Ryckeghem?

Begin februari keerde Valérie Van Ryckeghem terug uit Portugal. De 22-jarige beroepsgolfster traint nu verder in haar club, de Happy Golf in Waregem, onder het waakzaam oog van haar Canadese coach François Gabias.

Valérie won afgelopen oktober nog de Italian Open op de courts van Il Picciolo in Catania. Haar eerste pro-titel bracht haar een cheque van 900.000 frank op én een entreekaartje voor drie jaar voor de Europese pro-Tour voor dames. In die Tour eindigde ze op de 26ste plaats, en sindsdien heeft ze aan één stuk door getraind. “Ik heb nog niet echt nagedacht over dit seizoen”, vertelt de sympathieke Brugse. De dochter van de vroegere voorzitter van de Damme Golf Club blijft nuchter: “Voor ik een plaats bij de top-10 kan ambiëren, moet ik eerst een constante worden binnen de top-30.” Het klinkt logisch.

Haar eerste volledige seizoen in de pro-Tour heeft haar al een slordige 20.000 pond aan prijzengeld opgebracht. Daarmee raakt ze praktisch volledig uit de kosten. “Maar zonder mijn sponsors zou ik het toch niet redden”, zegt ze. Valérie Van Ryckeghem prijst zich gelukkig met de steun die ze krijgt van de firma’s Sunair, Securex, Domo Group, Peugeot en Titleist. Daar kan nu ook nog Terracottem bijkomen.

Valérie is een toonbeeld van kalmte. Ze houdt niet van radicale beslissingen. Ook niet voor haar techniek. “Ik word nu al zes jaar gevolgd door François Gabias en ik ga niets veranderen aan die dynamiek. Momenteel analyseren we mijn swing zonder daarom te proberen hem te veranderen. We gaan gewoon proberen hem te versterken door details te verbeteren zoals het ritme. En ik blijf werken aan mijn kort spel met ijzers – mijn sterkte – en tegelijk proberen mijn tekorten bij de putting weg te schaven. Eén van mijn idolen, Laura Davies, traint daar nooit op, maar ik ben ervan overtuigd dat men beter kan leren putten, als men maar voldoende oefent.”

Tijdens de voorbereidingsperiode brengt Valérie dagelijks zes tot acht trainingsuren door op het terrein. Per week komen daar nog drie of vier fitness-sessies bij. “Als je fysiek sterk staat, speel je beter. Je bent dan kalmer, en dat heeft me in Italië goed geholpen. Mijn coach had me aangeraden me zuiver te concentreren om op de fairway te blijven en niet aan te vallen met alle risico’s vandien. En dankzij mijn kalmte is het me gelukt in de veiligheidszone te blijven.”

Halfweg februari had Valérie de nieuwe kalender van de Women’s Professionnal Golf Tour nog altijd niet ontvangen. Deze Tour wordt niet meer gesponsord door American Express en zal voortaan naar alle waarschijnlijkheid slechts uit zeven toernooien bestaan. “Dat is natuurlijk niet genoeg. Daarom ga ik in maart en april naar de VS om deel te nemen aan de Futures Tour. Dat gaat me gemiddeld 12.000 frank per week kosten, maar ik hoop af en toe eens langs de kassa te passeren. De prijzenpot is daar wekelijks ongeveer 50.000 dollar groot.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content