De toekomst van de vergrijzing

Met het fonds CPR Silver Age kunnen beleggers inzetten op de demografische revolutie.

Themafondsen hebben het nadeel dat ze zwaar kunnen terugvallen zodra de omstandigheden waar dat thema afhankelijk van is, beginnen te verslechteren. Dat was midden jaren 2000 bijvoorbeeld het geval voor fondsen die beleggen in hernieuwbare energie. De fundamenten van demografische fondsen daarentegen lijken solider. Het fonds CPR Silver Age haalde de afgelopen vijf jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 15 procent. Het kreeg daarvoor vijf sterren van Morningstar. Het fonds, dat meer dan 800 miljoen euro aan activa beheert, wordt sinds april 2013 in België aangeboden door CPR Asset Management, een filiaal van de groep Amundi.

Zeven sectoren

CPR Silver Age, dat uitsluitend belegt in Europese aandelen, focust op zeven sectoren. “Drie segmenten — vrijetijdsbesteding, vermogensbeheer en welzijn — worden sterk beïnvloed door het consumptiepatroon van senioren van 65 tot 80 jaar. Een groot deel van die groep consumeert zeer actief”, stelt Clément Maclou, een van de beheerders. “Twee sectoren — veiligheid en afhankelijkheid — worden sterk bepaald door tachtigplussers. Twee sectoren — farma en medische apparatuur — gelden voor alle senioren.”

Het gewicht van een sector in de portefeuille hangt af van de vooruitzichten. “Begin 2014 was bijna de helft van de activa belegd in vrijetijdsbesteding en financiële diensten. Daarna hebben we onze posities in die segmenten — de meest cyclische in onze strategie — teruggeschroefd”, preciseert Clément Maclou. “Tegelijk hebben we onze investering in rusthuizen opgetrokken. Dat segment heeft een hoge schuldenlast, en kan meer dan proportioneel voordeel halen uit de lage rente.”

Sinds begin dit jaar is de context gunstiger voor cyclische waarden. “Wij hebben enkele aanpassingen doorgevoerd. We hebben onder meer geïnvesteerd in twee luchtvaartmaatschappijen en in een Italiaanse vermogensbeheerder.”

Overtuigingen

Het fonds hanteert een langetermijnstrategie, waardoor de timing om een positie in te nemen minder van belang is. De portefeuille is vrij geconcentreerd (50 à 60 posities). Maclou: “Een positie moet minimaal 1 procent van het gewicht van de portefeuille uitmaken, zodat die de overtuigingen van het team optimaal weerspiegelt.”

Buiten de zeven sectoren investeren de beheerders van CPR Silver Age over het algemeen weinig in energieaandelen of in cyclische waarden, en meer in defensieve segmenten. Dat kan een lichte vertraging in de prestaties met zich brengen als de markt positief staat tegenover compartimenten van bepaalde cyclische waarden.

CPR Silver Age

Isin-code: FR0010836163 / LU1103786700

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content