‘De toekomst ligt in Silicon Valley’

“De vooruitzichten voor de groei van de omzet en de winst zijn in de technologiesector beter dan elders”, zegt John P. Scandalios, de beheerder van het Franklin Technology-fonds.

John P. Scandalios beheert al ruim tien jaar het Franklin Technology-fonds, dat belegt in de wereldwijde technologiesector. Over vijf jaar bekeken heeft het in zijn sector de beste prestatie neergezet.

Wat zijn de belangrijkste troeven van uw team?

JOHN P. SCANDALIOS. “We zijn gevestigd in Silicon Valley. Daardoor blijven we gemakkelijk op de hoogte van wat leeft in de sector. We hebben veel contacten bij durfkapitaal- en private-equityfondsen. Dat zijn uitzonderlijke bronnen van informatie, niet alleen over wat er vandaag gebeurt, maar ook over wat we binnen vijf of tien jaar mogen verwachten. Silicon Valley blijft nog heel lang de draaischijf van alle technologische ontwikkelingen.

“Daarnaast beschikken we over een zeer ervaren team, dat zowel periodes van euforie als twijfel heeft meegemaakt. De meeste medewerkers zijn gemiddeld dertien jaar actief in de sector.”

Hoe verloopt het beleggingsproces?

SCANDALIOS. “Onze aandelenselectie is gebaseerd op ons onderzoek en onze langetermijnvisie op nieuwe evoluties in de sector. We zoeken de bedrijven die het best gepositioneerd zijn om te profiteren van die toekomstige trends. Voor elk individueel bedrijf zetten we een gedetailleerd financieel model en een waardering op basis van geactualiseerde cashflows (DCF) voorop. Dat blijft de beste manier om te beoordelen of een technologiebedrijf een goede beleggingskans op lange termijn is, en of de vooruitzichten de aankoop rechtvaardigen. Als een bedrijf niet rendabel is, moeten we er een enorme marktkans op lange termijn in zien voordat we erin stappen.

“In de portefeuille zitten 74 individuele lijnen, waarvan negen niet-Amerikaanse. 74 is een beetje te veel naar mijn smaak, want als ik ergens van overtuigd ben, wil ik dat dat een impact op de prestaties van het fonds heeft. Verscheidene posities houden we al meer dan vijf jaar aan.”

Wat zijn de vooruitzichten voor de technologiesector, na de sterke stijging van de afgelopen jaren?

SCANDALIOS. “De vooruitzichten voor de groei van de omzet en de winst zijn in de technologiesector beter dan elders. Er zijn belangrijke langetermijntrends zoals cloudcomputing, software on demand, medische technologie, smartphones en cyberveiligheid. Bovendien heeft een derde van de investeringen van bedrijven te maken met technologie.

“En als we de waarderingen vergelijken met de verwachte winstgroei, dan blijft de technologiesector tot de goedkoopste sectoren behoren. Ook fusies en overnames zullen de koersen blijven ondersteunen. Daarnaast zijn er factoren waarover we niet echt controle hebben, zoals de evolutie van de dollar op de wisselmarkt en macro-economische ontwikkelingen.”

Verkiest u vooral groeiwaarden of waarden met een aantrekkelijke waardering?

SCANDALIOS. “Onze focus ligt op groeiwaarden. Dat komt omdat we ons liefst richten op groepen die optimaal voordeel kunnen trekken van de langetermijntrends die we hebben geïdentificeerd. Beleggers met een interesse voor de technologiesector willen vooral inzetten op innovatie en groei.”

Wat trekt u aan in de sector van de cyberveiligheid?

SCANDALIOS. “In het moderne leven neemt informatietechnologie een centrale plaats in. Die tendens is onomkeerbaar. Netwerken en digitale systemen worden almaar complexer. Allemaal vormen ze een potentieel doelwit. In 2014 was het aantal geregistreerde cyberaanvallen met 48 procent gestegen tot bijna 43 miljoen incidenten, inclusief ernstige aanslagen op de IT-beveiliging van grote multinationals. En de volumes aan digitale gegevens zullen wellicht nog exponentieel stijgen tot in 2020.”

Frédéric Dineur

“Beleggers met een interesse voor de technologiesector willen vooral inzetten op innovatie en groei”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content