DE THERMOMETER STIJGT

20 jaar geleden kwam de Japanse fabrikant van medisch materiaal naar Haasrode. Dat Europese hoofdkwartier won sindsdien alsmaar aan belang. En er wordt weer verbouwd.

Terumo, dat zijn naam dankt aan de uitspraak van het Japanse woord voor thermometer, maakte in Leuven van bij het begin spuiten en naalden. De productievestiging is inmiddels de grootste ter wereld voor hypodermische naalden. Ze produceert nu ook vacuüm bloedafnamesystemen, insulinespuiten, dialysenaalden, vleugelnaalden en perifere catheters. De Leuvense produktie zorgt voor 55 % van de Europese omzet. De rest haalt de organisatie met filialen zowat overal in Europa uit de verkoop van Japanse technische uitrusting voor nierdialyse, hartchirurgie, transfusiegeneeskunde en radiologie.

De omzet van Terumo Europe nam in ’90 de kaap van de 100 miljoen dollar, boekte in fiscaal jaar ’94 (tot 1 april ’95) 154 miljoen dollar en stevent nu af op 175 miljard dollar. “Japanners hebben geduld om een markt van hun kwaliteit te overtuigen. We kwamen ook tot een betere structurering van onze verkoopactiviteiten,” verklaart marketing en product manager Francis Vertommen de goede gang van zaken. “Onze eerste troef is de kwaliteit. Zo maken we geen tweedelige, maar driedelige spuiten. Zowat om de vijf jaar brengen we produkten op de markt die goed zijn voor een doorbraak. Onze diversiteit is ook zeer groot.” De huidige groeisectoren zijn bloedafname, transfusie, angiografie (bloedvatenfoto’s met contraststof) en angioplastie (bloedvatenbehandeling, onder meer met balloncatheter).

Europa betekent maar 15 % en Leuven 8 % van de wereldomzet van dit Japans miljard-dollarbedrijf, dat op zijn thuismarkt 70 % van zijn zaken doet. Niettemin groeide de Leuvense vestiging, die in 1976 begon met ongeveer 200 man, tot een personeelsbestand van nu zowat 420 man. Dat de Japanse thermometer zo flink wortel heeft geschoten in Leuven wijt Francis Vertommen aan de hoge scholingsgraad en de grootste densiteit van viertaligen ter wereld, hier in Vlaanderen. Leuven ligt ook ideaal, zegt hij, dicht bij Brussel en de luchthaven, met makkelijke ontsluiting naar de rest van het land en het continent. Bovendien, het bedrijf kreeg steun van de overheid bij zijn vestiging in ’76 en bij zijn uitbreiding, eind jaren 80.

Nu zijn er weer verbouwingswerken aan de gang voor nieuwe produktielijnen van vacuümprodukten. Van zodra de lijnen eind dit jaar klaar zijn, gaan de produkten van hieruit wereldwijd (buiten Japan) de markt op, wat bij Terumo nog nooit is voorgevallen. Het Japans bedrijf weet ook te appreciëren dat het hier nabij het Leuvens kenniscentrum voor geneeskunde zit, zowel als minder dan 200 km van tal van andere kenniscentra terzake. Of zoals Francis Vertommen besluit : “Elk bedrijf in onze sector zou wel nabij Leuven willen liggen.”

TERUMO, WERELDSPELER IN MEDISCH MATERIAAL Elk bedrijf in onze sector zou wel nabij Leuven willen liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content