De tabak blijft rollen

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

België heeft geen sigarettenfabriek meer, maar in Wilrijk is de fabrikant van de bekende rolblaadjes van Rizla nog altijd aanwezig. De papiertjes worden wereldwijd geëxporteerd.

Tabak is nog altijd een grote winstmotor. Dat blijkt ook uit de balans van de NV Ets. L. Lacroix Fils. Dat is de officiële naam voor de Belgische dochter van de Britse sigarettenproducent Imperial Tobacco Group. De beursgenoteerde producent is de op drie na grootste in de wereld, en heeft merken als Bastos, Drum, Gauloises, Gitanes en West.

Lacroix heeft twee afdelingen: een verkoopkantoor voor België en Luxemburg voor die bekende merken, en een fabriek in Wilrijk die blaadjes voor rolsigaretten produceert, onder meer van het wereldwijd bekende merk Rizla.

De Fransman Jean de la Croix startte in 1686 met de productie van rolpapier, als alternatief voor aarden pijpen. Zijn naam leeft nog altijd voort in de naam van de fabriek. Hij gebruikte fijn rijstpapier, daarom kreeg het merk de naam Rizla. De fabriek in Wilrijk werd gebouwd in de jaren zestig. In 1997 werd Imperial Tobacco Group uit Bristol de nieuwe eigenaar.

Mooie winsten

De Rizla-blaadjes blijven goed verkopen. Vanuit Wilrijk, waar 250 mensen werken, wordt wereldwijd geëxporteerd. Per dag worden tot 230 miljoen blaadjes gemaakt, in meer dan 200 vormen. Er werd de voorbije jaren voortdurend geïnvesteerd in een modernisering van het machinepark. Ook wordt het productengamma van Rizla geregeld vernieuwd.

Het Belgische filiaal is een meer dan behoorlijke winstmachine. In het jongste boekjaar, van 1 oktober 2013 tot eind september 2014, behaalde het een omzet van ruim 886 miljoen euro, bij een bedrijfsresultaat van 54 miljoen euro en een nettowinst van meer dan 39 miljoen euro. Die omzet wordt weliswaar zeer sterk beïnvloed door accijnzen (bijna 60 % op een pakje) en btw (21 %). Het aantal werknemers is wat afgenomen tot 332. Dat waren er nog bijna 370 in het boekjaar 2008-2009. De omzet in dat boekjaar was 750 miljoen euro.

Het dalende personeelsbestand is deels het gevolg van de sluiting van de tabaksfabriek van Imperial Tobacco Group in Menen.

Die sluiting was niet het gevolg van een dalende tabaksverkoop. In 2008 kocht de Britse tabaksreus zijn Frans-Spaanse concurrent Altadis. Maar een voorwaarde was de verkoop van een roltabakmerk van Altadis, Interval. En net dat merk was het meest geproduceerde in Menen. In de zomer van 2012 ging de fabriek dicht, 29 werknemers verloren daardoor hun baan.

Uitzonderlijk dividend

De Belgische dochter van Imperial Tobacco Group haalt dus mooie cijfers. En zeker de balans 2012-2013 doet even diep ademhalen. Er gebeurde een dividenduitkering van liefst 843 miljoen euro, via een onttrekking aan het eigen vermogen. Bovendien werd in dat jaar een nettowinst gehaald van 168 miljoen euro, wat dan weer vooral het gevolg was van een uitzonderlijke opbrengst. Die operatie was echter enkel een interne verschuiving binnen de groep. Die operatie leidde zowel tot de uitkering van het speciale dividend, als de nettowinst uit de uitzonderlijke opbrengst (de meerwaarde uit de interne verkoop). Goed voor een ereplaats in onze provincietop in de categorie opmerkelijke winstmaker. De onderneming wou geen commentaar geven over de operatie.

Wolfgang Riepl

De fabriek in Wilrijk produceert tot 230 miljoen van de wereldberoemde Rizla-blaadjes per dag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content