De superzapper

Durft u ook wel eens met de afstandsbediening van de dvd-speler naar de televisie te wijzen, in de hoop dat daarmee het volume verhoogt? Op zulke momenten is de boodschap duidelijk: u hebt de jongste jaren te veel fijne gadgets aangekocht.

Reacties: e-trends@trends.be

De Philips iPronto probeert orde in die chaos te brengen. Het apparaat ziet er een beetje uit als een laptop zonder toetsenbord, maar fungeert als universeel controlepaneel voor beeld en geluid. De iPronto een afstandsbediening noemen lijkt een tikkeltje oneervol, zeker als u weet dat het toestel ook informatie biedt over tv-programma’s en zelfs in staat is om websites tevoorschijn te toveren. Het basisbeginsel is echter wel degelijk dat u al uw bestaande afstandsbedieningen de deur uit kiepert en vertrouwt op de knoppen die de iPronto op zijn scherm tevoorschijn tovert.

Filmtijd

Philips bouwt de iPronto in Haasrode bij Leuven en voorziet het toestel van een heus besturingssysteem op basis van Linux, afkomstig van de Belgische specialist Mind. Voor heel wat apparaten zijn sjablonen voorzien met de meest voor de hand liggende functies. Toetst u het veldje ‘DVD’ aan, krijgt u bijvoorbeeld knoppen te zien om de taal en de ondertitels te selecteren.

Komen al uw toestellen uit de Philips-stal, dan bent u meteen vertrokken, want alle commando’s voor het eigen merk zijn voorgeprogrammeerd. Wilt u andere toestellen bedienen, dan moet u met uw originele afstandsbediening in de hand de iPronto eerst aan een leerprocedure onderwerpen. Dat kunnen goedkope universele afstandsbedieningen ook allemaal. Het is pas als u de iPronto aan de pc koppelt dat de grote verschillen tevoorschijn komen. Want met de bijgeleverde software kunt u de sjablonen naar hartelust aanpassen. U maakt nieuwe knoppen aan, verwijdert deze die u niet nodig hebt of verandert de teksten die worden afgebeeld. Ondertussen kunt u ook nog eens de kleuren en de achtergrond van het beeld veranderen zodat u de iPronto helemaal naar uw hand kunt zetten.

Een van de meest interessantste functies is de mogelijkheid om knoppen aan te maken die achter elkaar verschillende functies aan verschillende toestellen doorspelen. Wat dacht u van een knop ‘Filmtijd’, die uw televisie aanschakelt, hem klaarzet om dvd’s te bekijken, uw stereoketen activeert, de lichten dimt en de lade van uw dvd-speler opent?

Om de iPronto aan uw eigen smaak aan te passen, hebt u echter wel een draadloos thuisnetwerk nodig, want alleen via WiFi kunnen iPronto en pc met elkaar praten. Dat werkt weliswaar zonder enig probleem, maar het blijft een beetje gek dat u ook niet gewoon met een ouderwetse kabel de link kunt leggen. Een USB-aansluiting is voorzien, maar wordt door de software niet ondersteund.

E-mail

Die draadloze verbinding gebruikt de iPronto natuurlijk ook om webpagina’s af te beelden – wie echt lui is, kan vanuit zijn zetel even kijken of er nog nieuwe e-mail gearriveerd is – en om via internet informatie te sprokkelen over televisie-uitzendingen. Wie de iPronto koopt, kan immers twee jaar lang gratis gebruikmaken van een elektronische programmagids. Die toont voor alle Vlaamse zenders netjes welke programma’s momenteel uitgezonden worden en laat toe tot een week vooruit te bladeren. Wilt u een programma bekijken, dan moet u dit gewoon aantoetsen. De iPronto weet dan welke zender hij op uw televisietoestel moet selecteren.

Met een beetje extra programmeerwerk had Philips echter een veel betere programmagids kunnen presenteren. Ik zocht maar vond geen mogelijkheid om een overzicht per zender op te vragen. En ook al weet de iPronto wat er morgen uitgezonden wordt, het is niet mogelijk om met één knop uw video te programmeren.

De iPronto kost zo’n 1200 euro en voor die prijs krijgt u een performant en revolutionair apparaat in handen. Alleen spijtig dat het door een te beperkte softwareondersteuning een aantal steken laat vallen. Hopelijk komt daar met een volgende gratis update verandering in.

Raphael Cockx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content