‘DE STEUN VAN DE OVERHEID WAS DOORSLAGGEVEND’

Eric Sprunk, de operationeel directeur van Nike, was in het land voor de opening van een nieuw distributiecentrum van 45.000 vierkante meter op de grens van Laakdal en Ham. De miljoeneninvestering is goed voor meer dan 500 nieuwe banen. Volgens de Amerikaanse topman is België een prima locatie voor logistieke investeringen.

Uw Europese logistieke campus in Laakdal en Ham beschikt over 250.000 vierkante meter magazijnruimte en stelt 3000 mensen tewerk. Hoe ziet u deze site evolueren?

ERIC SPRUNK. “We hebben dit nieuwe distributiecentrum gebouwd met het oog op de groei van onze digitale activiteiten. Onze direct-to-consumer-business is onze snelst groeiende business. Met dit hoogbouwmagazijn kunnen we veel flexibeler en sneller orders verwerken, of het nu gaat om één paar schoenen of een bulkbestelling van 10.000 stuks voor een retailketen. Dat is de toekomst. We integreren deze nieuwe aanpak in onze hele keten. Onze andere distributiecentra zullen leren van de manier waarop die goederenstromen hier gemanaged worden.”

De beslissing dit distributiecentrum te bouwen dateert van enkele jaren terug. Is België nog altijd de place-to-be voor logistieke investeringen?

SPRUNK. “Ja, het land is nog steeds aantrekkelijk, om verschillende redenen. Het belangrijkste is de ligging. Je bereikt hier in een straal van 500 kilometer tot 60 procent van de Europese koopkracht. De klanten verwachten een snelle service. Consumenten willen hun bestelling binnen een of twee dagen ontvangen. Die service-eisen worden steeds strenger en België wordt zo een nog belangrijkere hub voor onze business.”

Hoeveel investeerde Nike in het nieuwe sportschoenenmagazijn?

SPRUNK. “We communiceren niet over het investeringsbedrag, maar het is een belangrijke investering. Het is de grootste investering die we in België ooit deden.”

Hoe belangrijk was de steun van de Vlaamse overheid voor deze investering?

SPRUNK. “De steun van de lokale, de regionale en de federale overheden was doorslaggevend. We hebben goede relaties met alle niveaus. We hebben dit gebouw in twee jaar uit de grond gestampt. De bouw is begonnen in maart 2014 en nu werken onze mensen al een maand in het nieuwe distributiecentrum. Dat is enkel mogelijk met vlot meewerkende overheden. Dat was cruciaal om België te kiezen als locatie voor dit distributiecentrum.”

Het imago van België als investeringsland kreeg de jongste tijd rake klappen. Hoe kijkt u als COO van een Amerikaanse multinational naar ons land?

SPRUNK. “We zijn ons ervan bewust dat hier bepaalde problemen zijn, maar als investeringsland is België nog steeds zeer aantrekkelijk. De aanslagen waren dramatisch, maar ze hebben geen invloed op onze plannen op middellange en lange termijn. Europa is onze tweede grootste markt en een van de snelst groeiende. Die belangrijke markt bedienen we vanuit de logistieke campus in Laakdal en Ham. Onze Belgische logistieke hub is een cruciale schakel voor onze verdere groei in Europa.”

KURT DE CAT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content