De sterke jongens slaan te ver

BRYSON DECHAMBEAU Zijn statistieken hebben de discussie over het materiaal in een stroomversnelling gebracht. © WME IMG via Getty Images

Moet er een einde komen aan de wedloop in de materiaalkast? Het is de vraag die iedereen in de professionele golfsport bezighoudt. Voor het eerst in de geschiedenis buigen de grote instanties (de USGA in de Verenigde Staten en de Royal & Ancient in Europa) zich over de kwestie. Er is zelfs overleg gepland met de grote merken van golfmateriaal, om samen een compromis te vinden. Het doel is de drivers en de balletjes aan te passen, om te vermijden dat de sterke jongens hun balletje nog verder zouden meppen dan nu.

Dankzij de nieuwste technologie halen de sterkste spelers van de PGA Tour en de European Tour afstanden van meer dan 330 meter. Topspelers als Bryson DeChambeau en Dustin Johnson halen doorgaans de green van een par 5 met twee slagen, die van een par 4 soms zelfs met één slag. Om te vermijden dat de mythische parcours van de toptoernooien straks een makkie worden, moet worden ingegrepen.

De USGA en de R&A buigen zich over drie punten: een beperking van de maximale lengte van de clubs (van 122 tot 117 cm), een kleinere tolerantie voor het trampoline-effect van die clubs en een nieuwe testmethode voor de balletjes. Uiteraard zijn dat nog maar voorstellen, waarop de andere partijen, zoals de spelers, nog moeten reageren. Hoewel de kwestie al jaren een taboe is, lijkt iedereen er nu van overtuigd dat er iets moet gebeuren. De wijzigingen zouden in een eerste fase alleen gelden voor professionele toernooien, en zelfs daar toegepast worden met lokale regels. Amateurspelers zouden dus buiten schot blijven.

“Om de geest van de golfsport te vrijwaren, moet het gebruik van het materiaal in het profcircuit beter worden geijkt”, verklaarde Mike Davis, de directeur van de USGA. Het spreekt voor zich dat de recentste statistieken van Bryson DeChambeau, die zijn drive waanzinnig ver slaat (400 yards op training), de discussie in een stroomversnelling hebben gebracht.

Als de voorstellen van de hoogste instanties worden aangenomen, is het niet langer nodig aan de parcours te gaan sleutelen. Zoals topspeler Rory McIlroy vaak onderstreept, worden de terreinen vooral bezocht door jonge amateurs, voor wie golf een hobby is. “De echte uitdaging van de golfsport is de manier waarop de instanties in de toekomst miljoenen jonge en nieuwe golfers zullen begeleiden”, meent de Noord-Ier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content