De startersdriehoek

Ook steden als Leuven, Hasselt, Kortrijk, Louvain-la-Neuve en Luik tellen tal van starters, maar het zwaartepunt ligt in Gent, Brussel en Antwerpen.

BRUSSEL: FINTECH, GAMING EN SMART CITY

Overheid: gewestminister van Economie Didier Gosuin (FDF) en staats-secretaris Bianca Debaets (CD&V), bevoegd voor informatica en digitalisering. Impulse.brussels, het vroegere agentschap ondernemen.

Bedrijven: Microsoft Innovation Center Belgium. BNP Paribas Fortis heeft een belang genomen in het hippe Co.Station aan het Centraal Station. Samen met Keytrade biedt het sinds december zijn klanten ook aan om via het crowdfundingplatform MyMicroInvest te investeren. Rond dezelfde periode stelde KBC zijn eigen platform Bolero Crowdfunding voor. Startathlon is het acceleratieprogramma van technologiecentrum Sirris.

Netwerken van onderuit: de Betagroup Mafia (‘maffia’ wordt in start-upkringen gebruikt voor dit soort netwerken), met de coworkingruimte Betacowork en de incubator Icab. Andere netwerken zijn: Café Numérique, Co.Station en Startup Weekend.

Enkele starters: CheckThis (sociale posters), Frontback (foto-app) Woo-Rank (analyse websites), Edebex (handelsplatform commerciële vorderingen), Data.be (bedrijfsinfo), Softkinetic (3D scanning), Radionomy (onlineradio), BePark (parkingdelen), Ogone (onlinebetalingen), Immoweb (immosite).

Onderwijs: ICAB, Technology Transfer Interface en Qbic van VUB, Solvoy Entrepreneurs van ULB en PME Start van ICHEC.

GENT: APPS, OPEN SOURCE EN INTERNET DER DINGEN

Overheid: schepen van Economie en Ondernemen Mathias De Clercq (Open Vld). De stad heeft een starterscontract. Er is de Ghent Web Valley, Gent M organiseert debatten over digitale creativiteit, een interregionaal project met Eindhoven en de coworkingruimte Startup Garage van digitaal onderzoekscentrum iMinds.

Bedrijven: KBC.

Netwerken van onderuit: de Netlog Mafia verwijst naarde vele ondernemers die ooit voor het sociale netwerk Netlog werkten, maar ondertussen zelf een start-up oprichtten. De Open Source Mafia refereert aan Dries Buytaert, die in Gent doctoreerde, het opensourcesysteem Drupal maakte om websites te beheren en in de VS Acquia oprichtte. Ook lid van de Open Source Mafia: Geosparc (geografische informatiesystemen) en iText (pdf-documenten maken).

Enkele starters: Twoo (datingsite), In The Pocket (mobiele apps), Showpad (mobiele presentatie), Engagor (monitoring social media), Teamleader (klantenrelatiebeheer), Zentrick (interactieve video’s), Moovly (animatie en multimedia), Sensolus (internet der dingen), Posios (resto-app), Twikey (domiciliëring).

Onderwijs: de Gentse hogeronderwijsinstellingen creëerden het statuut student-ondernemer. Samen met een aantal partners richtten ze ook Student Ghentrepreneur op om student-ondernemers te ondersteunen, onder meer met de Startersportefeuille. UGent heeft ook een TechTransfer voor spin-offs.

ANTWERPEN: COMMUNICATIE, CREATIEF & LOGISTIEK

Overheid: schepen van Economie Philip Heylen (CD&V). Met Evert Bulcke is er een projectmanager Startup City.

Bedrijven: KBC opende in november 2013 met StartIt@KBC een incubator voor starters in de Boerentoren. Telenet investeerde in mei 2014 één miljoen euro in de accelerator Idealabs en IBM ondersteunt de CoFoundry.

Netwerken van onderuit: lang was in Antwerpen start-upaccelerator Idealabs – met de toegankelijke ontmoetingsplaats Coffeelabs – koning eenoog, maar daar is de jongste twee jaar verandering in gekomen. Met Duval Union, eind 2013 geopend in de Stookplaats, wil André Duval (medeoprichter Duval Guillaume) een brug slaan tussen marketeers en technologie. De Cronos-groep, een netwerk van 180 techbedrijven, begon in februari met de CoFoundry, een incubator met IBM als structurele partner.

Enkele starters: Sentiance (zelf-lerende software), Sign2Pay (fintech), Beatswitch (projectplanning voor festivals), Neoscores (digitale partituren), Rombit (apps, internet der dingen), Octopin (marketing via beeldherkenning).

Onderwijs: TakeOffAntwerpstek in de universiteitsbuurt, waar studenten terechtkunnen met hun vragen. Statuut student-ondernemer.

SIMON VAN DORPE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content