DE STAAT OP HET VELD

Amper vijf eersteklassers zijn eigenaar van hun stadion: Anderlecht, Lierse, KV Mechelen, Geel en Gent. AA Gent wijt er het leeuwendeel van zijn schulden aan: 300 miljoen, gefinancierd met een kortlopende lening, vermoedelijk omdat de clubverantwoordelijken tevergeefs hoopten dat de stad het stadion binnen de vijf jaar zou overkopen. Lierse wil verbouwen, met een lening van 150 miljoen frank onder stadswaarborg, Geel wil 25 miljoen bouwsubsidie om een nieuwe tribune op te trekken. En Anderlecht trok zelf een stadion van anderhalf miljard op, weliswaar geruggensteund door een renteloze lening bij hoofdsponsor Generale Bank. “Het stadion is vandaag volledig afbetaald,” verzekert manager Michel Verschueren.

Racing Genk kreeg een lening van de nv Mijnen voor een nieuwe tribune en zag zijn schulden tegenover de vroegere Kempense Steenkoolmijnen – 230 miljoen frank volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Vanvelthoven, 90 miljoen volgens Genk-manager Paul Heylen – onderweg kwijtgescholden. Genk betaalt nu 762.500 frank huur aan de gemeente, die de infrastructuur in 1998 terugkocht. Ook de gemeente Westerlo verhuurt voor een symbolische frank een stadion. Het kocht dat voor 12,5 miljoen over van de club en kende hem daarbovenop een verbouwingssubsidie toe van 7,5 miljoen.

Ook andere clubs hebben hun stadion van de overheid. En daar spant Excelsior Moeskroen de kroon. Met hulp van het Waalse Gewest investeert de Moeskroense Intercommunale d’ Economie et de Gestion ( IEG) – waarvan burgemeester en clubvoorzitter Jean-Pierre Detremmerie bestuurder is – nog eens 300 miljoen in een stadion voor voetbalclub Excelsior, die 30 werknemers van de stad ter beschikking krijgt voor het onderhoud. Excelsior huurt de infrastructuur voor 2 miljoen per jaar van IEG. Wie klaagt over competitievervalsing, wordt door Detremmerie wandelen gestuurd: “Op Anderlecht na krijgt elke club overheidssteun.”

Dat geldt zowel voor de Vlaamse als voor de Waalse voetbalclubs. Sporting Charleroi maakt gratis gebruik van een door gemeentepersoneel onderhouden stadion waar de Franse Gemeenschap en de stad bijna een half miljard inpompten. Standard Luik verkocht zijn nieuwe stadion voor 432 miljoen frank aan het Waalse Gewest, maar blijft er spelen en kan over 27 jaar een stadion met 30.000 zitjes voor een goede prijs terugkopen.

Voor een kwart miljard Gewestgeld en 200 miljoen van het stadsbestuur kreeg ook Club Brugge 30.000 zitjes in het gemeentelijk stadion, waarvoor de club een variabele jaarlijkse retributie betaalt van circa 20 miljoen frank. Germinal Beerschot Antwerpen, de kersverse fusieclub, huurt voor ongeveer 10 miljoen per jaar een stadion van meer dan 400 miljoen, waar de club weliswaar zelf 200 miljoen in heeft geïnvesteerd, dankzij een lening gewaarborgd door de stad.

Ook Harelbeke, Lommel, Sint-Truiden, Aalst, Lokeren en Beveren spelen voor een miniem bedrag in een gemeentelijk stadion.

Frank Demets – Daan Killemaes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content