De sprookjesfabriek

Wat hebben Erik Van Looy, Hugo Boss, Dries Van Noten, Tommy Hilfiger, Delvaux en Hooverphonic met elkaar gemeen, behalve dat ze beroemd zijn? Ze kloppen via hun rekwisiteurs voor luchters, poppen, antiekwaren en vreemde voorwerpen aan bij de nv Sprookjes in Mortsel.

Een bezoek aan de loodsen van nv Sprookjes is een bijna surrealistische belevenis. De bizarste rekwisieten zijn er te vinden: van een opgezette Bengaalse tijger over menselijke schedels tot levensgrote paardenbeelden in polyester. Het bedrijf is een van de best bewaarde antiek- en curiosageheimen van België. Alleen professionelen uit de mode-, film-, theater-, decoratie- en evenementenwereld vinden vlot de weg naar de 10.000 m2 grote industriële loodsen in Mortsel.

“Ik had eerst een winkel in de Kloosterstraat in Antwerpen, maar daar stonden mensen op den duur in de rij om te kijken naar de rariteiten”, vertelt zaakvoerder Leo Coolen, een uitgeweken Nederlander die oorspronkelijk in de computersector werkte. “Nu werken we vanuit loodsen waar het grote publiek ons niet zo makkelijk komt opzoeken. We krijgen hier zo’n duizend bezoekers per jaar. Onze klanten komen vooral uit de mode-, film- en evenementenwereld. We werken voor defilés, beurzen en winkelinrichtingen samen met Dries Van Noten, Viktor & Rolf, Delvaux… Ze vinden hier dingen die ze elders niet aantreffen. Ook mensen uit de filmwereld komen naar onze zaak. We hebben onder meer de rekwisiteur van Peter Jackson – vooral bekend van de ‘Lord of the Rings’-trilogie – over de vloer gehad. En onlangs had ik ook kunstenaar Guillaume Bijl op bezoek, die een tentoonstelling krijgt in Berlijn.”

Bijna alles in huis

We have it, we can find it and we can make it, zo luidt het devies van het bedrijf. Onmogelijk bestaat niet voor de nv Sprookjes. Of toch bijna niet. “We zeggen onze klanten dat we alles kunnen maken of vinden binnen de 24 uur. We hebben verlichtingsarmaturen uit de jaren zestig, opgezette dieren, spullen op sterk water, de gekste rariteiten die je maar kan bedenken”, zegt Coolen. “Vorig jaar heb ik in Gent een waanzinnig grote collectie designverlichting gekocht. We maken ook zelf voorwerpen op maat. Zo hebben we nu een zes meter hoge giraf gefabriceerd met een kroonluchter in zijn bek, bestemd voor een modevakbeurs in Amsterdam. We kunnen ook 20 meter hoge dinosaurussen ineenknutselen. Of een dummy van een formule 1-wagen, die je niet van een echte kan onderscheiden. We werken in ons atelier met vijf mensen. Maar voor sommige projecten komen er personeelsleden bij.”

Professionele verkopers in Europa weten de nv Sprookjes blind te vinden, en omgekeerd. Coolen: “Ik koop over de hele wereld partijen op. Recent nog kon ik in Amerika een partij meubelen op de kop tikken. Het selectiecriterium? Dingen die in mijn wereld passen, die speciaal en gek zijn. Dit is een droomjob. Ik kan me 100 % uitleven. Ik verzamel al sinds m’n kinderjaren. Ik leef in een droomwereld. Er bestaat niets mooiers dan dat.” (T)

Door Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content