De sopmeester verkoopt zijn borstel

Melanie De Vrieze Freelance

Ludo Feyen is met de toiletborstel in de hand geboren. Na een vruchtbare carrière in de schoonmaaksector wil hij met pensioen. Feyen verkocht zijn studiebureau Domus Nitida aan een beursgenoteerde groep.

Wie schoonmaak zegt, zegt Ludo Feyen. Vijftien jaar lang was hij directeur van General Office Maintenance en zette toen de stap naar adviesverlening. Na enkele jaren keerde Feyen terug naar de schoonmaaksector. Hij richtte een eenmanszaak op, Domus Consulting, dat in 1995 een nieuwe naam kreeg, Domus Nitida (proper huis). Zijn firma groeide uit tot een verdienstelijke KMO met tien werknemers en een omzet van 820.000 euro.

“Domus Nitida is geen schoonmaakbedrijf,” benadrukt Feyen. “We zijn een onafhankelijk studiebureau dat met eigen software en meetmethodes advies verleent aan bedrijven bij het beheer van hun gebouw.” Op vraag van zijn klanten optimaliseert Domus Nitida onder meer de schoonmaakoperaties in bedrijven. Dat moet kosten besparen en de kwaliteit van de schoonmaak verbeteren.

Vroeger hadden bedrijven zelf specialisten in huis die het poetswerk konden opvolgen, maar dat werk wordt steeds meer uitbesteed, zegt Feyen. “Aankopers met weinig vakkennis kijken vooral naar de prijzen. Dat heeft soms nefaste gevolgen voor het kantoormateriaal.” Domus Nitida heeft onder meer Fortis, KBC, Belgacom en Center Parcs als klant.

Gedaan met poetsen

Ludo Feyen raakte een jaar geleden aan de praat met Ludo Smans, gedelegeerd bestuurder van Arcadis Belgium. Die firma maakt deel uit van de Nederlandse beursgenoteerde groep Arcadis. De Belgische tak telt 450 werknemers en realiseerde vorig jaar een omzet van 30 miljoen euro. Het adviesbureau bedenkt integrale oplossingen voor bedrijven en overheden in de vakgebieden infrastructuur, industriële adviesverlening, ruimtelijke ordening, milieu en bouw. “We geven advies van a tot z, maar gebouwenbeheer was nog een ontbrekende schakel,” zegt Smans. “Domus Nitida kan voor ons veel deuren openen. En zij kunnen nu ingaan op vragen over technisch onderhoud.”

De onderhandelingen zijn na een jaar afgerond. De 64-jarige Feyen verkocht de aandelen van zijn bedrijf. “Ik ben niet meer van de jongsten,” zegt hij. “Ik vond geen geschikte opvolging bij mijn eigen familie. Bovendien wou ik de knowhow die we de voorbije jaren opgebouwd hebben in stand houden en de werknemers toekomstperspectieven bieden.”

De economische recessie heeft amper invloed op de activiteiten van Arcadis Belgium. “In goede tijden zou onze groei iets sterker zijn,” zegt Ludo Smans. “Vorig jaar konden we toch opnieuw een autonome groei optekenen.”

Arcadis Belgium nam ook het Waalse ingenieursbureau Fally-Delbar-Jouniaux uit Charleroi over. Met die overname krijgt Arcadis Belgium toegang tot de markt in Wallonië, die nog aantrekkelijke groeimogelijkheden biedt. Smans: “De overnames passen duidelijk in onze strategie. We nemen niet zomaar bedrijven over, we moeten die ook kunnen dragen.” Voorlopig blijft het bij deze twee overnames, maar Ludo Smans sluit niet uit dat hij in de toekomst nog andere kansen zal grijpen. “We hebben een heel brede waaier van diensten, maar er zijn nog enkele facetten waarin we kunnen verbeteren en groeien.”

En Ludo Feyen? Gedaan met poetsen. Hij blijft nog tot eind 2004 bij Domus Nitida, maar gaat daarna met pensioen.

Melanie De Vrieze

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content