De slag om de Ardennen

Grensarbeiders, investeerders, Nederlanders, Vlamingen, Duitsers, … Uit alle contreien komen kandidaat-kopers naar de Ardennen op zoek naar een tweede verblijf. Dat beïnvloedt de prijzen natuurlijk. Trends laat u kennismaken met het woningaanbod in deze toeristische regio, van Dinant tot Eupen en van Ciney tot Aarlen.

Niet alleen toeristen, maar ook huizenkopers vinden hun weg naar de Ardennen. En die kopers hebben vaak een heel uiteenlopend profiel, getuigt Patricia Martin, verantwoordelijk voor de vastgoedkantoren van Era Topimmo in Aarlen, Bastenaken en Libramont: “We zien op de Ardense markt kopers met een heel uiteenlopende koopkracht: de grensarbeiders, investeerders, ‘buitenlanders’ – Nederlanders, Vlamingen, Duitsers, Brusselaars, … Maar ook jonge mensen uit bijvoorbeeld Aarlen die daar wegtrekken omdat de prijzen er te hoog liggen.”

“We hebben natuurlijk veel klanten uit Antwerpen, Gent, Vlaams-Brabant en Brussel: mensen die de rand van een provinciestadje opzoeken om er een charmante tweede woning in te richten,” vertelt Pierre Closon, directeur van het agentschap Trevi Partner in Marche-en-Famenne, een van de belangrijkste verkopers van de provincie. “Maar de lokale bevolking blijft een belangrijk deel van ons cliënteel. Dat zijn mensen die dichter bij een stadscentrum willen wonen, met een goed wegennet. In dat opzicht blijft Marche een belangrijk stadscentrum in de regio.”

Van middenmoot tot kwaliteitstoerisme

Niet ver daarvandaan, richting Durbuy, Hotton en Rendeux, genieten vakantiecentra tegenwoordig grote populariteit, vooral bij investeerders die een gunstige locatie willen combineren met een omgeving die afgelegen aandoet. Daar schieten de grondprijzen omhoog, net als vrijwel overal in Wallonië – zelfs in verre uithoeken zoals de Gaumestreek of langs de zijarmen van de Semois. “Door die hoge prijzen vinden velen het slimmer om zelf een nieuw huis te laten bouwen,” zo vertelt een notaris.

Toch zijn nieuwbouwwoningen niet het populairste type vastgoed in de charmante dorpjes langs de Ourthe, van Comblain-au-Pont tot Houffalize. Kopers van buiten de regio of uit de steden zoeken nog altijd naar het oude, charmante stenen huisje. “Al kopen ze niet meer voor eender welke prijs,” nuanceert Pierre Closon. “Hoe charmant dat huisje ook is en hoe taai de eigenaars ook aan hun prijs vasthouden.”

Even verderop spreekt Vincent Dumoulin, notaris in Erezée, lovende woorden: “Marche is zeer goed ontwikkeld en is een aantrekkingspunt geworden dat goed van communicatiemiddelen is voorzien.” De uitstraling wordt versterkt door een coherent architecturaal renovatiebeleid in het centrum van de stad, dat zeldzaam is in deze regio. Wat een verschil met bijvoorbeeld Rochefort of Jemelle na nog geen twintig jaar bouwactiviteit.

Volgens notaris Dumoulin, die zeer invloedrijk is in de Ourthevallei, vertoont de lokale markt voor tweede woningen minstens twee facetten. Er is de tweede woning in het middengamma, dat zich rond La Roche, Durbuy en Hotton situeert en waar de prijzen nog redelijk zijn. “Je vindt daar bijvoorbeeld kleine chalets voor 150.000 euro.” Maar elders, op de omliggende hoogvlakten rond Erezée en Manhay, schieten de prijzen de lucht in en gaan ze makkelijk over dat bedrag heen. “Daar hebben we te maken met kwaliteitstoerisme, mensen die op zoek zijn naar comfort, ruimte, karakter…” Met de E25 in de buurt zoeken veel Luikenaars een mooi stukje grond rond Werbomont of Manhay.

Vlaamse invasie

“Persoonlijk werk ik maar voor 10 tot 15 % met akten die in het Nederlands zijn opgesteld. Ik breng echter ontelbare bezoeken aan Vlaamse collega’s om akten over te dragen. Ik merk dat er veel investeerders in deze hoek zijn: ze kopen terreinen en verdelen ze in kavels. Dit zijn vaak mensen uit Brugge, Antwerpen of zelfs Oostende die een mannetje in de regio hebben dat op zoek gaat naar geschikte terreinen,” legt Dumoulin uit.

“In de jaren negentig lag de prijs voor een bouwterrein in Erezée op maximaal 5 euro per vierkante meter,” herinnert hij zich. Vandaag maken de notariële akten melding van het tienvoudige. Die stijging is de laatste jaren op hol geslagen, aldus de notaris. “Kopers die deze bedragen neerleggen, komen natuurlijk van ver. Voor de mensen van hier is dat een heel bedrag, al blijft het zeer betaalbaar in vergelijking met de prijzen in de omliggende regio’s.”

Overal zien we hetzelfde: vergrijzing, de levensrisico’s en de stijgende energieprijzen verdrijven de geboren en getogen Walen van het afgelegen platteland. En een goed werkend spoorwegennet tussen Luxemburg en Brussel zou volstaan om de woningmarkt langs de ‘Waalse wervelkolom’ een nieuwe impuls te geven.

Zij met veel lef spelen al in op dat moment. Van Assesse tot Neufchâteau en Aarlen zijn kandidaat-eigenaren al naarstig op zoek naar koopjes. En ze zoeken het steeds verder.

Philippe Coulée – Guy Verstraeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content