DE SEKS-LINK

PETRUS VAN TOREN.

Een poging van Réginald Duthoo om Résidence Durbuy terug te kopen, liep via de Nederlandse Brouwerij Villers (zie hoofdverhaal). Voor die bij de Kamer van Koophandel onbekende brouwerij trad Petrus Van Toren op. Van Toren zou ergens in de jaren zeventig een dancing in de regio Boom-Aartselaar uitgebaat hebben en daarna uitgeweken zijn naar Nederland. Daar had hij onder andere een zaak van tweedehandse auto’s. Nog niet zo lang geleden streek hij neer in Terneuzen. Daar bestuurt hij naar eigen zeggen een tien à twaalf vennootschappen, waarvan sommigen naar Amerikaans recht. Het gaat onder andere om parfums ( Dion Cosmetics), financieringsbemiddeling ( Conn’Act), “in- en export van onroerende goederen” ( groep Ayutthaya).

Van Toren bezet met zijn bedrijvencomplex de vijfde verdieping van het Schuttershofgebouw in Terneuzen. Dat gebouw is eigendom van Aarbeco II, een immobiliënfirma waarin Ger Cok, een van de grote bazen van de Nederlandse seksindustrie, 50% aanhoudt. Cok ligt in Antwerpen in de clinch met het stadsbestuur over de bouw van een “appartementsgebouw” dat echter bedoeld is als eroscentrum. Cok is echter evenzeer een financieel adviseur. In een uitgebreid artikel in het Nederlandse blad Nieuwe Revue werd Coks methode als volgt beschreven: “Al het geld dat hem, als bankier, vooral vanuit België wordt toevertrouwd (en dat loopt volgens schattingen in de vele honderden miljoenen guldens), steekt hij in allerlei projecten, waarin hij, de bankier, voor de helft persoonlijk of via stromannen participeert.”

Cok is een van de grote mannen in Terneuzen, vooral op immobiliair vlak. Van Toren heeft er zijn entrees in de horeca. Na onze ontmoeting met hem geeft hij een “cadeautje” mee: bier van Brouwerij Villers, dat Van Toren in Nederland verkoopt. Sexy Lager, een pils met vrouwen in sexy badpak op het etiket.

Er bestaat een reeks merkwaardige “toevalligheden”. Cok – een ex-bankier, eerst Rabobank en dan Slavenburg Bank – werd in 1991 als klant bij Rabobank buitengezet nadat in het Rabobank-kantoor van Hulst “grote kuis” werd gehouden. Toen werden enkele Rabobank-werknemers ontslagen. Herinner u dat de Nederlanders van CMBF ex-Rabobank-mensen zouden zijn. In 1993 bleek trouwens dat een van Coks firma’s, Rotaco, twee hypotheekleningen heeft gekregen van Rabobank Sint Jansteen. Hetzelfde dorp als waar Brouwerij Villers gevestigd is.

Een van de vele vennootschappen van Cok is A.E.M. Handelmaatschappij. In België is er ook een A.E.M., in 1994 overgenomen door onder andere Jan Platteau – van Brouwerij Villers – die in november ’95 als bestuurder vervangen werd door Gaston Zoutendyk. Die op zijn beurt in augustus 1997 de baan ruimde voor Petrus van Toren, Conn’Act en Distri-Wine Inc., twee Amerikaanse vennootschappen van Van Toren. Tot 29 september 1997 was een van de bestuurders bij CMBF de firma AEM (op het adres van Brouwerij Villers in Sint Jansteen). Bij de plaatselijke Kamer van Koophandel is dit AEM onbekend. Cok ontkent elke band tussen zijn A.E.M. en dat van Van Toren.

Tussen Van Toren en Duthoo/CMBF zijn er nog meer banden. CMBF en Conn’Act spelen elkaar dossiers door. Zo waren beide betrokken bij een eventuele overname van Hotel Carlton in Nieuwpoort en het Klarenhof van de Arme Klaren in Brugge. CMBF heeft ook een huurwaarborg voor Conn’Act genomen ten opzichte van Aarbeco II voor een bedrag van 17.150 gulden. Gedelegeerd bestuurder van CMBF Gaston Zoutendyk en Petrus Van Toren kennen elkaar al vijftien jaar lang. Bovendien zijn Van Torens Amerikaanse vennootschappen opgericht door Anton Van der Stappen die ook voor Duthoo firma’s heeft opgericht.

GUDO MUELENAER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content