DE SABENER WERKT

Drieëneenhalf jaar zonder staking, op “een incidentje” einde juni bij dochter DAT na. Dat kan men zich bij Sabena niet meer herinneren, beseft Hilde Burie, executive vice president human resources bij de luchtvaartmaatschappij. Dat goede resultaat is ook in het Zwitserse hoofdkwartier van de SAirGroup niet onopgemerkt gebleven. Want sinds 1 juli zetelt Burie ook, als enige Vlaming, in het managementcomité van de toekomstige Airline Management Company ( AMC). Deze geplande 50/50-joint venture van Sabena en Swissair zorgt voor een versmelting tussen beide maatschappijen van onder meer verkoop, marketing, netwerkplanning, personeelsbeleid, en financiën. Binnen AMC wordt Hilde Burie deputy human resources manager.

“Er zal nog veel water naar de zee vloeien, voor alles operationeel is,” bedenkt Burie over AMC, die concreet start in juni volgend jaar. “De werking tussen Sabena en Swissair moet nog meer worden uitgebalanceerd, maar 90% van de human resources tools zijn voor beide maatschappijen van toepassing. De aanpak loopt zeer parallel. Alleen heeft Swissair veel minder met vakbonden te maken.”

Op 1 mei 1996 kwam Hilde Burie naar Sabena precies om de totaal verzuurde relatie met de vakbonden recht te trekken. Vandaag is de arbeidsverhouding met de 12.000 werknemers sereen. Voordien had zij een carrière van 26 jaar bij Philips in België. In 1970 startte ze als procuratiehouder in Brussel, ze ging in 1996 weg bij de multinational als personeelsdirecteur van Philips Lighting in Turnhout. Tussendoor drukte ze ook haar stempel op het Centurion-plan. “Bij Philips werkte ik steeds zeer lokaal. Ik heb nooit aangevoeld dat ik bij een internationaal bedrijf opereerde. Sabena heet weliswaar een nationale luchtvaartmaatschappij, maar werkt zeer internationaal. Bovendien is de fierheid voor het bedrijf onvoorstelbaar groot. Philips leverde veel inspanningen voor de uitbouw van een eigen bedrijfscultuur. Bij Sabena is die cultuur inherent aanwezig. Wij zijn allemaal Sabeners.”

Het mag dan ook niet verbazen dat de hobby van Hilde Burie “Sabena” is. Toch is er daarnaast nog plaats voor lezen,skiën, en muziek, met voorop de opera. Voor het nodige leesvoer zorgt echtgenoot Luc Burie, administratief secretaris van de faculteit Letteren van de KU Leuven. De 51-jarige Burie is moeder van Gudrun en Wouter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content