De Ryder Cup nadert

De grootste kanshebbers voor deelname aan de grote wedstrijd tussen Europa en de Verenigde Staten, op 3 oktober in Wales.

De koorts over de deelname van Tiger Woods aan de Masters op Augusta bereikt stilaan een hoogtepunt. Maar ondertussen loopt de thermometer ook al ergens anders hoog: de golfwereld kijkt uit naar de Ryder Cup, de traditionele confrontatie tussen Europa en de States.

Beide kapiteins zijn bekend: de Schot Colin Montgomerie voor het Oude Continent en de Amerikaan Corey Pavin. Op de namen van de spelers, die volgens verschillende criteria worden geselecteerd, is het nog even wachten. Europa kiest voor de beste vier in het wereldklassement, plus de beste vijf van de Europese Tour die nog niet via de wereldranglijst zijn aangewezen. Daarbij komen nog eens drie wild cards, goed voor een totaal van twaalf spelers. De Amerikanen houden dan weer rekening met de resultaten op de majors van 2009 en 2010, en een paar andere toernooien die tussen 1 januari en 15 augustus worden gespeeld.

Op dit moment zouden deze spelers rechtstreeks geselecteerd worden voor de Europese ploeg: de Britten Lee Westwood, Ian Poulter, Ross McGowan, Paul Casey, Luke Donald, Rory McIlroy, Simon Dyson en Oliver Wilson; de Ier Padraig Harrington; de Duitser Martin Kaymer; de Italiaan Edoardo Molinari en de Spanjaard Sergio Garcia. Langs Amerikaanse zijde zouden op dit moment Steve Stricker, Lucas Glover, Dustin Johnson, Stewart Cink, Hunter Mahan, Jim Furyk, Matt Kuchar, Phil Mickelson, Tiger Woods, JB Holmes, Bill Haas en Ben Crane spelen.

Ondertussen dromen ze er in Spanje van om in 2018 opnieuw de Ryder Cup te mogen organiseren, deze keer in Madrid. Alleen zou het met het oog op die kandidatuur wat povertjes zijn om Garcia als enige vertegenwoordiger in de ploeg voor dit jaar te hebben. De prestatiedruk is dan ook hoog voor de veteraan Miguel Angel Jimenez en de jonge Alvaro Quiros (26 jaar), die nog op een selectie jagen. Voor Quiros ligt de lat het hoogst: vorig jaar was hij de speler met de verste slag in de Europese Tour, met een gemiddelde drive van meer dan 280 meter. Alleen mangelt het nog aan precisie om grote resultaten neer te zetten. Voorlopig is hij dus pas de 33ste speler in de wereld. En hij moet in de Masters vooral beter doen dan vorig jaar, toen hij de cut niet haalde. “Vorig jaar speelde ik op Augusta mijn allereerste major”, zegt Quiros. “Ik speelde toen een beetje te veel op kracht. Maar ondertussen heb ik anders leren spelen en gaat de bal er vlotter in.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content