De Ryder Cup is al bezig

THOMAS PIETERS Maakt opnieuw kans op een selectie van de Ryder Cup. © BI

Het aftellen is begonnen. Over minder dan een jaar begint de 42ste editie van de Ryder Cup. Deze keer wordt het toernooi gespeeld op het parcours van de Golf National, in de buurt van Parijs. Daar nemen de beste twaalf Europese spelers het op tegen de Amerikaanse toppers. De kapiteins van beide ploegen, Thomas Bjorn voor Europa en Jim Furyk voor de Verenigde Staten, hebben de symbolische afslag voor het toernooi al gegeven: ze sloegen een paar balletjes vanaf de Eiffeltoren. De spectaculaire beelden gingen de wereld rond.

Het is nog te vroeg om iets te vertellen over de samenstelling van de teams, maar achter de schermen neemt de spanning snel toe. De selectiecriteria zijn niet dezelfde voor beide ploegen. Bij de Europeanen is er een automatische selectie voor de hoogste geklasseerde vier spelers in het wereldklassement. Daarbij komen nog vier spelers uit een orde van verdienste, die met het oog op de Ryder Cup wordt bijgehouden. De laatste vier plaatsen worden toegekend met een wildcard. Die mag kapitein Thomas Bjorn geven aan wie hij wil.

Bij de Amerikanen worden acht spelers gekozen op basis van hun prestaties in de PGA Tour, bekeken over een volledig jaar. De resterende vier namen mag kapitein Jim Furyk kiezen. Op dit moment staat dus nog niets vast. Temeer omdat enkele Europese topspelers – onder wie Rory McIlroy, Martin Kaymer, Daniel Willett en Henrik Stenson – de verwachtingen dit jaar niet konden inlossen. Ze hebben nog tijd om zich in 2018 te hervatten. In Engeland stellen verscheidene spelers hun kandidatuur met uitstekende prestaties, zoals Tommy Fleetwood, Ross Fisher, Paul Casey en Tyrell Hatton. De jonge Spanjaard Jon Rahm staat na iets meer dan een jaar al in de top tien van de wereld bij de professionals.

Bij de Belgen maakt Thomas Pieters, de held van de editie 2016, een kans op een selectie. Dit jaar bewees hij in de Masters en de WGC-toernooien dat hij met zijn offensieve stijl zijn mannetje kan staan in matchplay. Normaal is de Antwerpenaar ook deze keer van de partij, dankzij zijn klassement of met een wildcard. Nicolas Colsaerts maakt alleen een kans als hij zijn niveau de komende maanden kan optrekken. In de vorige editie was Colsaerts er niet bij, maar in 2012 ontpopte hij zich op het golfparcours van Medinah tot een van de grote smaakmakers van het toernooi.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content