De rivaal van Woods wint in Augusta

De Amerikaan Mickelson heeft voor de derde keer de US Masters gewonnen. Ook al ging veel aandacht naar het wederoptreden van Tiger Woods.

Phil Mickelson won eerder al het toernooi in 2004 en 2006. En vorige zondag deed hij met een 67 in de laatste ronde, in totaal zestien slagen onder de par, drie slagen beter dan de Brit Lee Westwood, die er de laatste dag niet in slaagde zijn niveau van de vorige drie wedstrijddagen aan te houden. Derde was de Amerikaan Anthony Kim op min 12, een slag beter dan de wederoptredende Tiger Woods en de Koreaan KJ Choi.

Omdat hij voor het eerst sinds november weer aan de afslag verscheen, was er uiteraard veel te doen om Woods, die met vier eagles een record voor de Masters evenaarde. Maar Woods kon niet beletten dat de overwinning naar zijn grootste rivaal ging: Phil Mickelson, die ook een moeilijk jaar achter de rug heeft. Zowel de vrouw als de moeder van de Amerikaan werden getroffen door kanker maar zijn er ondertussen bovenop.

“In een belangrijk toernooi als de Masters voelen dat je eindelijk weer helemaal de oude bent, is een zeer emotionele ervaring voor mij”, zei Westwood, duidelijk onder de indruk. “Zondag speelde ik zeer goed, want keek maar tegen één bogey aan”, zei de Amerikaan die pas zaterdagavond tot op een slag van Westwood kon naderen.

En terwijl de Brit langzaam maar zeker in elkaar stuikte, stond Mickelson almaar sterker te spelen zoals hij bewees met een meesterlijke slag van 180 meter toen zijn bal tussen de bomen lag. Hij joeg het ding tussen twee stammen die amper een meter van elkaar verwijderd waren. En toen hij op de fairway van de 18 naar de laatste green stapte, waar hij weer een birdie zou slaan, werd Mickelson vergezeld door een grote schare supporters, waaronder zijn vrouw Amy en hun drie kinderen, die hij meteen ging omhelzen toen de overwinning binnen was.

“Ik ben ontgoocheld omdat ik de laatste dag zo terugviel, vooral omdat mijn drive minder goed was”, zei Westwood na afloop. “Maar zoals Phil zondag speelde, verdient hij de overwinning. Hij sloeg die birdies waar en wanneer hij ze nodig had.”

Woods begon zondag zwak, met drie bogeys op de eerste vijf holes, maar speelde daarna weer op het niveau dat je van ‘s werelds nummer één mag verwachten, met nog twee eagles en vier birdies. Woods, die tevreden was over wat hij liet zien en bovendien zijn emoties perfect kon beheersen, werd op een gereserveerde maar positieve manier onthaald door het publiek. Toen hij Augusta verliet, gaf hij nog mee: “En nu zal ik eens goed nadenken over mijn prestatie.” Het moge duidelijk zijn dat de beste Woods nog moet komen.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content