De Radicale tante van de BBTK

BBTK-ondervoorzitter Myriam Delmée is niet alleen het gezicht van het syndicale verzet tegen de herstructurering bij warenhuisketen Carrefour. Ze is ook de exponent van een steeds machtiger bediendevakbond.

Mocht ze een Vlaamse zijn, dan had de ondervoorzitter van de socialistische bediendevakbond, Myriam Delmée, al de status van BV gekregen. Toen de Franse warenhuisketen Carrefour besloot om in ons land 1700 werknemers te ontslaan, profileerde de Henegouwse zich al snel als de spreekbuis van de BBTK. Ze geeft interviews in kranten, neemt deel aan de zondagse tv-debatten en ze verschijnt bijna dagelijks op tv. Maar de publieke bekendheid van Inge Vervotte (bij het Sabena-debacle) of Karel Gacoms (ABVV Renault-Vilvoorde) heeft ze nog niet. “Toen ik vorige zaterdag de stakingsposten bezocht, werd ik herkend, maar als ik ga winkelen, word ik niet aangesproken”, zegt Delmée.

Dat Delmée, tot voor kort amper bekend in Vlaanderen, nu plots in de kijker staat, is niet verwonderlijk, want ze behoort tot de absolute top van het ABVV. Samen met de Vlaamse BBTK-voorzitter Erwin De Deyn vormt ze een van de invloedrijkste tandems van de socialistische vakbond. Gesterkt door hun hoge ledenaantal (zo’n 360.000) is de bediendebond een van de machtsbastions van het ABVV. Veel meer dan bij het ACV ligt de macht in de socialistische bonden bij de centrales. Als nationaal voorzitter Rudy De Leeuw interprofessioneel een standpunt inneemt, dan is dat altijd na ruggespraak met de machtige centrales zoals de BBTK, de algemene centrale en de metaalbonden. Deelnemers aan het sociaal overleg merken dat de bediendebond de voorbije jaren steeds invloedrijker werd en ook een radicalere houding aannam. “Vroeger waren de métallo’s de diehards, maar in vergelijking met de BBTK zijn sommigen vandaag softies geworden”, zegt een werkgever.

Slachting met kettingzaag

Daar is de figuur van Myriam Delmée niet vreemd aan. Voorzitter De Deyn komt eerder over als een pragmaticus, maar de ondervoorzitter is de harde tante van de bediendecentrale. Ze heeft er zelf geen probleem mee om toe te geven dat ze tot de radicale vleugel van de vakbond behoort. “Dat is vroeger al over mij gezegd en geschreven, en ik zal het zeker niet tegenspreken.” Als ondervoorzitter speelt ze geen tweede viool. In het tijdschrift van de BBTK staat ze altijd samen met de voorzitter op de foto. Als sectoraal onderhandelaar voor de handel zit ze steevast aan tafel als belangrijke cao’s worden afgesloten. “Onderhandelen staat in haar woordenboek, maar niet in vette letters”, klinkt het bij werkgeversorganisaties.

Delmée schuwt de controverse niet. De ontslagen bij Carrefour noemde ze ‘een slachting met een kettingzaag’, een verwijzing naar de horrorfilm The Texas Chainsaw Massacre. Al heeft ze ook zin voor humor. “Wellicht hebben ze bij Carrefour een dartsbord met mijn gezicht in het midden en gooien er pijltjes naar”, liet ze zich onlangs ontvallen. “Humor is in deze moeilijke periode nodig, zelfs als hij cynisch is. Het is een uitlaatklep. Toen ik vorige zaterdag de stakingsposten bezocht, zag ik de wanhoop in de ogen van veel mensen. Velen onder hen weenden. Ze zijn bang dat ze hun huis niet kunnen afbetalen. Het conflict bij Carrefour is voor mij het zwaarste in mijn carrière.”

Pupil van Christian Roland

Delmée begon haar carrière in 1996 toen ze juriste werd bij de BBTK in Bergen. Delmée komt uit Dour, maar groeide niet op in een syndicale familie. Haar vader was ambtenaar bij De Post en haar moeder leerkracht. Als studente had ze naar eigen zeggen meer affiniteit met de vakbond dan met studentenverenigingen. Na haar studies solliciteerde ze bij alle ABVV-centrales en kwam bij de BBTK terecht. Ze bleef niet lang in haar geboortestreek. Toenmalig nationaal BBTK-voorzitter Christian Roland loodste haar naar de hoofdzetel in Brussel.

“Roland is de syndicalist die mij het meeste beïnvloed heeft.” Hij stond bekend als een aanhanger van de harde lijn. Onder de hoede van Roland klom Delmée op naar de top van de BBTK. Ze werd federaal secretaris en toen Roland in 2006 met pensioen ging, werd ze BBTK-ondervoorzitter. Roland was tevreden over de aflossing van de wacht. Met Delmée werd de top van de vakbond verjongd, maar hij werd er niet minder radicaal om.

Door Alain Mouton, illustratie: Daan Rosseels

“De Carrefour-top heeft wellicht een dartsbord met mijn gezicht in het midden en gooit er pijltjes naar”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content