De puinhoop van Bois Sauvage

Danny Reweghs

We hebben weinig begrip voor de manier waarop de holding Compagnie Bois Sauvage haar belang van 27 procent in Recticel wil verkopen aan het Oostenrijkse Greiner. Ook bij de prijs – 13,50 euro per aandeel – hebben we bedenkingen.

Net nu de schuimrubberproducent een historische transformatie achter de rug heeft en een beloftevolle toekomst voor zich ziet, verkoopt de holding zonder medeweten van de bedrijfstop zijn participatie aan een ex-partner van Recticel waarmee de relaties verzuurd waren geraakt. De Oostenrijkers hadden zich twee jaar geleden al eens geniepig gedragen bij het vijandige overnamebod van de Ierse isolatiekampioen Kingspan.

Het leidt tot een ingewikkelde situatie. Ofwel krijgt Greiner – al dan niet met een hoger bod – Recticel in handen en dreigt de ontmanteling van de groep in de vorm van een verkoop van het kroonjuweel, de isolatiedivisie. Ofwel dreigt concurrent Greiner een blok aan het been te worden voor de ontwikkeling van de schuimrubberproducent.

De stap van Bois Sauvage doet ons te veel denken aan een belegger die op de top van de markt heeft gekocht, vervolgens jarenlang met flinke verliezen blijft zitten, om dan snel te verkopen wanneer de aankoopprijs weer min of meer bereikt is. En enkele jaren later vaststelt dat wat extra geduld het rendement flink had kunnen opkrikken.

Noch de koersontwikkeling sinds de aankondiging, noch de analistenrapporten, noch de verhoogde winstverwachting van Recticel geven aan dat het bod van Greiner ‘ an offer you can’t refuse‘ was. Een decennialange aandeelhouder als Bois Sauvage, die het dossier door en door zou moeten kennen, heeft dit heel onhandig aangepakt. Dat valt moeilijk te begrijpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content