DE PRO’S

Volgens de corruptie-index 2002 van Transparancy International, die de corruptie meet in 102 landen, is Botswana het minst corrupte land van Afrika. Het scoort zelfs beter dan Frankrijk, Portugal en Italië (Botswana staat op 24, Frankrijk op 25 en België op 20). Marc Van den Brande runt sinds 1978 de diamantslijperij van het Antwerpse Mabrodiam en kwam nooit in aanraking met dergelijke praktijken. “De top is clean. Wie er op het lagere niveau van de administratie toch mee geconfronteerd zou worden, kan zijn beklag maken bij het Directorate on Corruption and Economic Crime, een gespecialiseerde cel die effectief onderzoek instelt,” getuigt Van den Brande.

Ruud ter Veen bevestigt dat er gedurende het hele opstartproces van de nieuwe slachterij van Bonimex uit Laarne nooit een hint is geweest naar smeergeld. Hij heeft lof voor de efficiënte begeleiding door de overheden, meer bepaald van BTC, dat de diversificatiestrategie uitwerkt en Bedia, dat investeerders wegwijs maakt. De potentiële investeerder krijgt overzichtelijke en geactualiseerde informatie in de vorm van brochures of op www.bedia.co.bw.

Het World Economic Forum prees in juni 2003 de kwaliteit van de Botswaanse overheidsdiensten (zie ook www.gov.bw). De netheid van de administratieve gebouwen en de efficiëntie van de diensten is een opvallend contrast met de rommelige gang van zaken in de meeste overheidsgebouwen elders in Afrika. Botswaanse ministers en hun naaste medewerkers zijn toegankelijk en spreken met kennis van zaken. Ze zullen kritische vragen niet uit de weg gaan – laat staan dat het antikoloniale complex (dat in Afrika meestal in de vorm van sloganesk afweergeschut de kop opsteekt) dan zou bovenkomen.

Sinds het ontstaan van Botswana in 1966 worden er democratische verkiezingen gehouden en heerst er politieke stabiliteit. Er worden groeicijfers neergezet van gemiddeld 9 % (13 % tussen 1970 en 1990; 8 % in de jaren negentig; voor 2003 wordt 5 % verwacht). De inflatie schommelt rond de 5 % (na introductie van de BTW piekte ze in 2002 tot 8 %, maar daalt nu opnieuw); ook de munt (1 pula = 0,18 euro) is vrij stabiel.

Botswana krijgt van Moody’s een A+-rating voor zijn langlopend schuldpapier en kende de voorbije decennia slechts sporadisch overheidstekorten. De regering staat dus niet onder druk van de Wereldbank of het IMF om overheidsbedrijven, waarvan sommige weinig rendabele monopolies zijn, te privatiseren. Maar dat begint, en het gebeurt in volle transparantie, liefst via de beurs van Botswana ( BSE).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content