De prijsbreker (deel 3)

De club die eerder innoveerde met Skynet en Keytrade Bank, pakt in april twee oligopolies tegelijk aan: de gsm-operatoren en Banksys. Jean-Guillaume Zurstrassen en Grégoire de Streel presenteerden vorige week Tunz.com (spreek uit zoals het Engelse tunes), een dienst voor mobiele betalingen tot 150 euro, ook voor particulieren. Ze stalen alvast de show van de gsm-operatoren en Banksys, die hun concurrerende dienst op 20 maart aankondigden. Jean-Guillaume ‘Jean’ Zurstrassen (°1969), de voormalige gedelegeerd bestuurder van Keytrade Bank, is voor Tunz. com dus opnieuw in zee gegaan met Grégoire de Streel, die hij op zijn vijftiende op het internaat van Maredsous leerde kennen. “In de rokerskamer,” zegt Zurstrassen. De twee vullen elkaar goed aan. Zustrassen is een handelsingenieur van de Solvay Business School (VUB) met een commercieel en financieel profiel. De Streel is eerder een informaticaspecialist en “excellent in het vertalen van businessnoden naar de programmeurs”, zegt Laurent Drion, de zoon van Petercamvennoot Pierre Drion en medestichter van investeringsmaatschappij E-merge, die ook in Tunz. com participeert.

Drion noemt Jean Zurstrassen “een echte optimist, een fonceur“. “In de groep ziet hij het altijd het grootst. Als iemand x vooropstelt, mikt hij op vier keer meer. Hij heeft geen schrik van risico’s.” Drion zelf studeerde handelsingenieur aan de ULB met José Zurstrassen, de twee jaar oudere broer van Jean. Tot nog toe werkten de Zurstrassens vaak in tandem. Hun echtgenotes hebben ook dezelfde naam (Marie Querton, nichten van elkaar). Maar in Tunz.com is José niet van de partij. “Hij doet nu iets met investeringsmaatschappijen en fotovoltaïsche technologie,” verklapt Jean Zurstrassen.

De Zurstrassens komen uit Verviers en figureren in High Life de Belgique, een compendium van de Belgische adel. Ze zijn verwant met oud-senator baron Louis Zurstrassen (1892-1966) en diens broer Edouard, die met een Nagelmackers trouwde (Colette Zurstrassen, dochter van Edouard, huwde in 1959 Paul Washer, van de familie Solvay). “De familie zat in de wolindustrie, hun fortuin werd zo’n veertig jaar geleden weggeveegd,” zegt Jean Zurstrassen. Laurent Drion: “Die banden hebben nooit een rol gespeeld, hij denkt ook niet op die manier.” Drion noemt Jean Zurstrassen, die vier nog kleine kinderen heeft, “joviaal, goedgehumeurd, op zijn gemak in elke situatie en stressbestendig”.

“Hij werkt grondig, eerlijk en serieus. Hij weet te luisteren en hij heeft respect. Bovenal begrijpt hij wat het is om een business op te zetten,” zegt gedelegeerd bestuurder Harold Mechelynck van het betalingsplatform Ogone. Hij haalde Jean Zurstrassen in september 2005 als investeerder binnen, tegelijk met Grégoire de Streel (elk 8 %) en de holding Compagnie Centrale 1909 onder leiding van Jean-Marie Laurent Josi (14 %). Die drie kennen elkaar sinds de onlinebeursmakelaar VMS Keytrade in 2002 fuseerde met de voormalige Bank van Koophandel van Brussel van de familie Josi. Bij de fusievennootschap Keytrade Bank was Laurent Josi voorzitter, Zurstrassen CEO. “We vormden een goed team. Logisch dat we verder met elkaar in zee gaan,” zegt Zurstrassen. De Compagnie Centrale 1909 participeert nu ook in Tunz.com, wat betekent dat Ogone (dat een beursgang overweegt) en Tunz. com voor een goed deel dezelfde aandeelhouders hebben. E-merge van Laurent Drion was al vroeger aandeelhouder van Ogone en behield er 30 %. E-merge, Zurstrassen en De Streel stopten trouwens ook geld in voice over IP-specialist Voxbone van Rodrigue Ullens en François Struman. Keytrade Bank werd op ongeveer 110 miljoen euro gewaardeerd toen de groep Josi en de stichters in 2005 besloten om aan Landbouwkrediet te verkopen. Zurstrassen en De Streel hadden toen elk ongeveer 9,5 % van de aandelen. “Voor het geld hebben ze ons niet nodig,” zegt Laurent Drion. Wel is er altijd een element van risicospreiding, challenge en gewoon “fun”. Daarom ook is Brice le Blévennec in Tunz.com van de partij, de voormalige gastheer van het RTBf-programma CyberCafé, medestichter van ContactOffice (1999) en voorzitter van het web agency Emakina. “We hadden al langer iets samen willen doen,” zegt Zurstrassen. De liefhebber van skiën, de bergen en de zee (het Zoute) kan in zijn privéleven terugvallen op een vriendenkring van stand, met onder meer Jean-Jacques de Gruben en Gilles van der Meerschen (General Chocolates Company), David Van Tieghem (oprichter van het aan e-Bay verkochte Opendeal, nu bij Sherpa Invest), Xavier Van Campenhout (Petercam), Vincent de Launoit (Water & Laser Cutting in Gembloux), Harold de Fierlant (Matrix Wealth Management in Genève) en zijn schoonbroers Cédric Querton (Banque Privée Edmond de Rothschild) en Jean-Marie Greindl (general manager Déco France bij SigmaKalon).

Projecten zoals Tunz, waarop een patent is aangevraagd, werkt hij gewoon uit “met Grégoire de Streel en Henri Delwaide”, zegt Zurstrassen. Henri Delwaide van Delwaide Advocaten is de Brusselse zakenadvocaat en specialist in financiële regulering, waarmee hij al jaren samenwerkt. Tunz.com heeft een ‘kleine’ banklicentie gekregen. Om het systeem te gebruiken, moet je geld hebben op een Tunz. com-rekening. Betalen doe je door naar een verkort nummer te sms’en met het bedrag, het gsm-nummer van de begunstigde en je pincode. “Een vrij eenvoudig model,” applaudisseert gedelegeerd bestuurder Danny Lein van MobileWeb, die blij is dat eindelijk iemand de kostprijs van mobiele betalingen test. “Alles gaat erom of je voldoende handelaren kan krijgen die het systeem willen accepteren.”

Daar kan de relatie met Ogone, met zijn meer dan 6000 aangesloten handelaren, handig zijn. Harold Mechelynck van Ogone apprecieert vooral het ‘virale’ aspect van Tunz. com. Wie een Tunzbetaling ontvangt, kan meteen zelf met Tunz betalen en krijgt automatisch een Tunzrekening. Tunz doet daardoor eerder denken aan een internettoepassing dan aan gsm. En dat is een analogie die de gsm-operatoren liefst zoveel mogelijk vermijden.

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content