De pleitbezorger van de Belgische aannemers

Pas in functie als gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie, maakt Marc Depraetere zich al meteen klaar voor de sectorale onderhandelingen.

Spanje en de Spaanse burgeroorlog – het is een wat verrassende fascinatie voor de topman van de Bouwunie (Unizo). Kersvers gedelegeerd bestuurder Marc Depraetere is dan ook tolk Engels en Spaans. Na zijn studies rolde hij snel in de journalistiek (De Persgroep) en in 1995 werd hij hoofdredacteur van De Bouwkroniek.

De bouw is zijn ander stokpaardje. “Van de wieg tot het graf, van de kraamkliniek tot het mortuarium, alles is bouw,” klinkt het lyrisch. “Kijk om je heen: uw huis, de vloer, de straat: alles verwezenlijkt door aannemers. Het zou spijtig zijn mocht dit vakmanschap verdwijnen. Vandaag is 80 % van de Belgische bouwsector in Franse handen – en dat weegt op de eigen beslissingsmacht. Daarom is mijn werk ook een passie: de verdediging van de belangen van de 8000 leden, hoofdzakelijk KMO’s.”

De 48-jarige Aalstenaar volgt Karel Van Eetvelt op, die de functie van gewezen Unizo-topman en huidig Vlaams minister Kris Peeters (CD&V) overnam. Voor uitspraken over de interne organisatie is het nog wat vroeg. Maar zijn externe opdracht is duidelijk. De nieuwe lobbyist maakt zich klaar voor de eerste sectorale onderhandelingen. Meer flexibiliteit is zijn eerste streefdoel. “De vraag om opdrachten in het weekend af te werken – zonder het personeel van de opdrachtgever te storen – neemt toe. Maar zaterdagwerk is duur voor de aannemer en de werknemer houdt er amper iets aan over. Hetzelfde geldt voor overwerk. De overheid zou er wel bij varen het systeem te versoepelen, want dat creëert belastingen. Bovendien is het ook goed voor de sector, want het zou zwartwerk tegengaan. Zwartwerk is ongezonde concurrentie.”

Marc Depraetere, gehuwd en vader van twee kinderen, is erg geïnteresseerd in geschiedenis en politiek. Door de drukke start was hij niet in staat zijn normale rondjes door de straten van Deerlijk te lopen. Zijn overladen agenda zal waarschijnlijk een definitief einde maken aan zijn andere hobby: amateurtoneel. Dat acteertalent kan hem misschien wel helpen tijdens de, naar verwachting, harde sectorale onderhandelingen.

Marc Depraetere (48).

Was: hoofdredacteur van De Bouwkroniek.

Is: gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie.

Vrije Tijd: joggen, lezen.

H.B.

“80 % van de Belgische bouw-sector is in Franse handen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content