De platenman van Praga Khan

Een jaar geleden pakte Len Doens uit met het platenlabel Stella Artois Music. Hij wilde Belgische artiesten onderdak bieden in moeilijke tijden. Na twaalf maanden is het wachten op een tweede release.

Len Doens (35) had geluk dat hij Maurice Engelen kon strikken toen het contract van Praga Khan met EMI afliep in 2004. Het was meteen een grote naam voor een nieuw, klein platenlabel. “Dat had ik wel nodig om me in moeilijke tijden te lanceren,” weet Len Doens. Hij heeft een bewogen en druk jaar achter de rug. “We werden door iedereen die in België iets met muziek te maken heeft, bestookt met demo’s. We hebben die bandjes zorgvuldig beluisterd en geselecteerd. Eigenlijk waren we het voorbije jaar vooral zoet met het verkennen van de markt. Dat was een hele boterham, in combinatie met alle promo rond Praga Khan. Die had een nieuwe cd en had de handen vol met de Next Dimension Theatertour.”

Op één artiest overleven, was nooit de bedoeling. In de zomer van 2004 hadden Doens en Peter Soetewey, de enige andere werknemer van Stella Artois Music, eindelijk een groep gevonden waarmee ze hun tweede release planden. De zanger kreeg echter een zwaar motorongeluk en dat zorgt voor uitstel. Doens: “We hopen nu dat we met Kill Spector in de loop van het voorjaar naar buiten kunnen komen. Daarnaast willen we dit jaar nog twee tot drie andere releases doen.”

De platenbons vindt dat het afgelopen jaar niet moeilijker of makkelijker verliep dan voorzien. Zijn rechterhand Soetewey komt van bij Warner Music en doet het dagelijkse management. Voor de rest werkt Stella Artois Music samen met partners. “Onze toegevoegde waarde bestaat erin dat we artiesten opsporen en weten hoe we ze daarna in de markt kunnen zetten. Daarbij is steeds het platform van Stella Artois Music voorhanden.”

En waar komt dat surplus van Stella Artois dan bij kijken? “Dat is divers,” weet de ondernemer. “Er zijn voor de nieuwe groep plannen om een tournee langs jeugdclubs te maken of bijvoorbeeld een gratis single bij elk sixpack te geven. Eind 2004 hebben we al via de website van Stella Artois Music de single van Kill Spector vrijgegeven. Je kon hem gratis down- loaden.”

In tijden waarbij muziek kopiëren volkomen ingeburgerd is en de toekomstige distributievorm van entertainment ter discussie staat, kampt Stella Artois Music met dezelfde problemen als de gemiddelde platenmaatschappij. Doens: “Het is op dit moment een kwestie van overleven en kijken hoe het distributiemodel evolueert.”

De jongens van Artois hebben vooralsnog geen plannen om zelf een i-tunesservice uit te bouwen. “Tot dusver is het allemaal als een sprookje verlopen,” vertelt Doens. “Omdat we Praga Khan meteen konden lanceren, hebben we ons niet hopeloos in de schulden gestoken, maar konden we geld verdienen. Voor de toekomst hoop ik dat mijn netwerk bij onze noorderburen ( nvdr – Doens werkte jaren voor TMF Nederland) een voordeel oplevert.”

R.B.

Op één artiest overleven, was nooit de bedoeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content