De outplacementscheidsrechter

Outplacement is als reïntegratiemiddel voor ontslagen werknemers nog te weinig bekend bij bedrijven. Geert Meesschaert wil daar verandering in brengen.

Misschien kent u hem wel van een of andere zondagse voetbalwedstrijd in eerste klasse . Geert Meesschaert, de nieuwe voorzitter van Federgon Outplacement, is tijdens de weekends scheidsrechter in de Belgische eerste klasse. Een van de vele activiteiten waarmee deze man zijn dagen vult. “Ik ben eigenlijk een bediende van de voetbalbond, maar beschouw het toch vooral als een hobby.”

Een hobby dus, naast zijn professionele activiteiten op de outplacementmarkt. Sinds vorig jaar is hij gedelegeerd bestuurder van het outplacementbureau ADV Consult. Hij volgde er Rob Leemans op, die met pensioen ging. “Nadat ik daarvoor onder andere bij Vedior had gewerkt, waar ik mij bezighield met de markt van de kaderleden en de hogere bedienden, sprak Rob me in 1997 aan met de vraag om bij ADV aan de slag te gaan,” vertelt Meesschaert. Sindsdien is hij actief op de markt voor de reïntegratie van werknemers. ADV begeleidde onder meer de ontslagen Sabena-werknemers.

Sinds kort is hij dus ook voorzitter van Federgon Outplacement, een afdeling van de HR-beroepsfederatie Federgon. Federgon Outplacement vertegenwoordigt dertien outplacementbureaus. Meesschaert: “Mijn taak bestaat erin de rol van outplacement bij bedrijven, overheid en sociale partners te valoriseren en te promoten. De Belgische outplacementmarkt heeft jarenlang gesluimerd. Nu merk ik toch dat outplacement steeds meer als een volwaardig middel wordt gezien om werknemers te begeleiden naar een nieuwe job. Al merk ik ook dat veel werknemers nog altijd de voorkeur geven aan een riante ontslagvergoeding boven de begeleiding via een outplacementbureau.”

Meesschaert denkt dat die keuze ook voor een deel is ingegeven door het gebrek aan kennis over de voordelen van outplacement. “De toegevoegde waarde bestaat niet alleen uit het gericht zoeken naar een nieuwe job. Het is ook een vorm van begeleiding om de emotionele impact van een ontslag te verwerken.” De voorzitter van Federgon Outplacement merkt momenteel vooral een stijgende vraag naar collectief outplacement. Volgens hem blijft de markt voor individueel outplacement niet ter plaatse trappelen, maar denken veel ontslagen werknemers toch te vaak dat individueel outplacement alleen interessant is voor kaderleden.

Geert Meesschaert (42).

Wordt: voorzitter Federgon Outplacement.

Hobby’s: voetbalscheidsrechter.

A.M.

Geert Meesschaert, de nieuwe voorzitter van Federgon Outplacement, is tijdens de weekends scheidsrechter in de Belgische eerste klasse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content