De optimistische realist

Een Oost-Vlaming als CEO van een West-Vlaams bedrijf? Het kan. Met de nodige grapjes, maar allez. Rudy Platteau heeft het voorbije jaar bovenmenselijke inspanningen geleverd om West-Vlaams te leren. Toch keken de werknemers van Geldof Metaalconstructie uit Harelbeke ietwat vreemd op toen ze hem vorig jaar zagen komen. Platteau is namelijk de eerste externe CEO van het bedrijf. “Een schitterende uitdaging”, vindt hij.

Geldof Metaalconstructie werd in 1969 opgericht door Michel Geldof. Nu is het in handen van zijn dochter Petra Geldof, en van de vroegere directieleden Bernard Mestdag en Marc Meurisse. “De onderneming is in volle transitie”, vertelt Rudy Platteau – die daar zelf het levende bewijs van is. “Van klein familiebedrijf – met alle respect – naar een belangrijke entiteit met internationale uitstraling. Dat is voor iedereen even wennen. Niet alleen voor de aandeelhouders, maar ook voor de werknemers. Zij waren het lang gewend om voor één patron te werken. Nu hebben ze een CEO en een managementteam.”

Geldof is een internationale leverancier van oplossingen voor industriële opslag, verhandeling en verwerking van bulkgoederen. Met zusterbedrijf G&G International uit Willebroek wordt samengewerkt voor de bouw van grote drukvaten en reactoren. De voorbije zomer nog haalde Geldof een order binnen voor de constructie van 23 opslagtanks in de Amsterdamse haven – een monsterproject. Momenteel werken er ongeveer 200 mensen in Harelbeke, en eind dit jaar zal de omzet tussen 75 en 80 miljoen euro schommelen.

Rudy Platteau is fan van de bottom-upbenadering: hij wil zijn personeel zo nauw mogelijk betrekken bij zijn bedrijfsbeleid. “Mijn deur staat altijd open.” Zeker de crisis vergt doorgedreven teamwork, want in de markten waar Geldof actief is, wordt gevochten voor de zeldzame orders. Tot hiertoe heeft Platteau economische werkloosheid in zijn bedrijf weten te vermijden, maar hij blijft heel voorzichtig. “Tot midden volgend jaar is ons orderboek gevuld, maar de marktsituatie blijft onzeker. We zijn financieel gezond, dus we kunnen wel een tijdje overbruggen. Als het niet te lang duurt. Het is een duale boodschap, ik weet het.”

Optimistisch realisme, heet de stijl van Rudy Platteau. Hij beseft dat het ergste nog niet voorbij is, en dat zijn winstmarges onder druk staan, maar tegelijk wil hij betonneren wat hij al heeft. De lat hoog leggen, met andere woorden. Platteau is zeker niet aan zijn eerste uitdaging toe. Hij vertoefde twintig jaar in de staalwereld, maakte een tussenstop bij Minerals Technologies – een spin-off van Pfizer – en wil nu het maximum halen uit Geldof Metaalconstructie. En dat voor een man die ooit voetballer wilde worden.

C.D.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content