‘DE OLIEPRIJS ZAL STIJGEN’

Hans van Cleef
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Voor het eerst in acht jaar heeft het kartel van olieproducerende landen OPEC productieafspraken gemaakt. “Een sterk signaal”, oordeelt Hans van Cleef, de oliespecialist van ABN AMRO. “De trend in de olieprijs is nu duidelijk stijgend.”

Was u verrast dat de OPEC na talloze mislukkingen nog eens een akkoord wist te sluiten?

HANS VAN CLEEF. “Ik was zeker verrast, al is er nog geen echt akkoord. Er is een intentieverklaring gesloten, een voorzet voor een echt akkoord in november. De bedoeling is dat de OPEC-leden hun productie beperken op 32,5 à 33 miljoen vaten per dag. Maar wat veel mensen vergeten, is dat er vorig jaar een productieplafond van 31,5 miljoen bestond. Dat akkoord – als het er komt – houdt dus helemaal geen beperking van de productie in. Er komt geen rem op de groei van het aanbod. Eigenlijk is het gewoon de formalisering van de productiestijging in de eerste helft van dit jaar.”

Gelooft u dat de OPEC woord zal houden?

VAN CLEEF. “Met de OPEC weet je natuurlijk nooit. Het kartel heeft een lange geschiedenis van gebroken beloftes en geschonden akkoorden, maar het signaal is best sterk. De nieuwe Olie-minister van Saudi-Arabië, Khalid Al-Falih, wil duidelijk zijn stempel drukken. Je kunt zijn positie het beste vergelijken met die van de centrale bankiers. Je kunt de markt een paar keer enkel met woorden bespelen. Maar als je beloftes niet nakomt, tast dat op een bepaald moment je geloofwaardigheid aan en verlies je invloed. Daarom is de kans reëel dat het akkoord er nu wel komt.”

Andere olieproducerende landen buiten de OPEC staan toch gewoon klaar om in het gat te springen?

VAN CLEEF. “Andere producenten zullen uiteraard niet meedoen aan de productiebeperking. Rusland bijvoorbeeld zal er vanwege zijn verzwakte economie weinig voor voelen om nu minder olie op te pompen. Maar dat betekent niet dat de niet-OPEC-landen zomaar klaarstaan om marktaandeel te winnen. De Verenigde Staten is de enige speler die echt snel kan schakelen. Zeker technisch is het haalbaar op korte termijn meer schalieolie op te halen. De vraag is alleen of investeerders wel staan te springen om geld in de sector te steken. De afgelopen twee jaar hebben velen het deksel op de neus gekregen. Ze zullen wel twee keer nadenken voor ze weer voluit de kaart van schalieolie trekken.”

Hoe ziet u de oliemarkt verder evolueren?

VAN CLEEF. “De wereldeconomie groeit, dus zal de vraag naar olie blijven stijgen. En zelfs als de vraag stabiliseert, droogt elk jaar een hoop bronnen op. Gewoon de productie op peil houden, vraagt dus al zware investeringen. Die zijn de voorbije jaren niet gebeurd. We zien nu al de eerste signalen dat de overproductie verdwijnt. Als de aandacht van de markt verschuift van het overschot naar een gebrek aan investeringen en een tekort, zullen de eerste speculanten opduiken. En dan kan het plots snel gaan. Eind dit jaar zie ik de olieprijs weer naar 65 dollar per vat evolueren. Het kan ook wat minder zijn, maar de trend is duidelijk stijgend.”

JASPER VEKEMAN

“Gewoon de productie op peil houden vraagt al zware investeringen. Die zijn de voorbije jaren niet gebeurd”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content