DE NIEUWELING

HET VOORLAND VAN CHARLEROI.

Verlekkerd kijkt adjunct-directeur Rudy Amalaberque naar het zwarte kistje naast zijn computer; hij duwt een schakelaartje om en naar believen verschijnen de rekeningen van Cera Wallonie of Crédit Général op het scherm, een stunt van de informatici van CBC. Amalaberques klanten in Gilly, in het eerste fusiekantoor van CBC, schuiven aan in één rij. In Vlaanderen klopt de cliënteel in de fusiekantoren van KBC nog voor enkele maanden aan bij een loket Cera of KB. Michel Melis, directeur réseau agences, een Waal van Antwerpse komaf, met kantoor in Namen, lacht: “KBC is al komen proeven van ons systeem. We zijn lid van de club, maar toch ook la banque flamande la plus wallonne de Belgique. Vergis u niet, la Wallonie nouvelle bestaat niet uitsluitend in de verbeelding van de Waalse politici. Er wordt een groot bedrag besteed aan het opkalefateren van de steden en de industrieterreinen. Er zijn minder kmo’s dan in Vlaanderen, maar hun invloed en aanwezigheid groeit.”

In het ex-Crédit Général-kantoor in Gilly, nabij Charleroi, werken twee bedienden van Cera sedert kort samen met zes bedienden van Crédit Général. Het Cera-kantoor om de hoek werd gesloten. Rudy Amalaberque is ex-Cera: “Nu zijn we met z’n achten en kunnen we ons specialiseren, we hebben twee beleggingsadviseurs in de ploeg.” De robotfoto van de CBC-klant in Gilly is eenduidig: een zelfstandige, een vrij beroep, een kleine belegger of een kmo’er. Crédit Général, Cera Wallonie en ABB Assurances vullen elkaar optimaler aan dan KB en Cera-ABB, oordeelt Michel Melis: “We berekenden dat de overlapping van onze respectieve fonds de commerce slechts 2 à 3% bedraagt.”

De allereerste CAO van CBC werd zes weken geleden afgesloten. De zaterdagopening van de Cera-kantoren maakt plaats voor soepele avonduren. De onderhandelingen waren moeilijk: voor de allereerste maal vergaderden de Waalse vakbondsvertegenwoordigers met een Waalse bankleiding.

Sterker dan op de Grote Markt in Brussel klinkt in Gilly de getuigenis dat de fusiebank écht Waals is. Zegt Michel Melis: “We reageren vandaag nog uitsluitend in functie van de Waalse industriële en economische belangen. Ons personeelsprofiel is Waalser, de ex-Cera-medewerkers moeten niet meer aanbellen op het hoofdkantoor in Leuven waar de tweetaligheid zwak was. Zij kunnen nu carrière maken in een Waalse bank en doorstoten tot de top. Onze communicatie naar het publiek bepalen we nog sterker zelf. Gedaan met advertenties waarbij je zo aan de huizen ziet dat het woningen aan de kust of in de Kempen zijn. Wij willen onze stenen boerderijen uit de Ardennen in de brochures en op de affiches. On s’identifie carrément avec la Wallonie. Wat denkt u van onze nieuwste positionering, de slogan l’autre banque de la KBC. Grandioos.” Gedelegeerd bestuurder Ignace Temmerman: “CBC ontwerpt nu eigen producten die typisch zijn voor haar cliëntenniches, bijvoorbeeld een hypotheek voor een tweede woning en een hypotheek met een progressieve terugbetaling. Dat is een begin.”

Crédit Général was een spierink in de verzekeringen. Cera en de verzekeraar ABB hadden een traditie van samenwerking. Agentschapsdirecteur Henri Vanham: “De eerste synergie-effecten duiken hier op, in dit kantoor werkt de verzekeringsspecialist van CBC in een kantoor tussen de bankbedienden, un vrai mariage. Een bankier is geen verzekeraar en een verzekeraar is geen bankier. De verzekeringsomzet van CBC zal sneller stijgen dan de mogelijke stijging van de combinatie Cera-ABB voordien. In de bancassurance zijn wij de eerste bank in Wallonië die iets ernstigs heeft aan te bieden.”

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content