De nieuwe zilvervloot

De Nederlanders in België hebben een gezamenlijk vermogen van 1000 miljard frank. De Belg – Bank Degroof – en de Nederlander – Effectenbank Stroeve – exploreren vanaf vandaag gezamenlijk die groeimarkt. Zij zijn niet de enige bankiers die hengelen naar de Nederbelgen. Een nieuwe zilvervloot vaart uit.

Amsterdam, (Nederland).

De Nederbelgen zijn er steeds talrijker. Stroeve Degroof Vermogensbeheer biedt zich aan als hun nieuwe vermogensbankier. Soms komt de stam van de Nederbelgen op een navrante wijze in de kijker: de beestachtige kidnapping van Hansje Boonstra-Raatjes in het Antwerpse stadscentrum toonde een superrijke Nederlandse uit ‘s Gravenwezel met BMW en Belgische nummerplaat. Van de Nederlanders die in het buitenland gaan wonen, kiest een steeds groter deel voor ons land. In 1987 vestigde één op elf van de naar het buitenland verhuizende Nederlanders zich in België; in 1997 was dat één op zes. De afgelopen tien jaar emigreerden 28.000 Nederlanders naar België. In de noordrand van Vlaanderen vinden zij een fiscaal, bouwkundig en culinair Aards Paradijs.

Diepe Nederbelgische zilverader

Voor die selecte doelgroep wordt een mini- Fortis opgericht. Als eerste Belgische bank pakt Degroof de markt der Nederbelgen krachtig vast. De nieuweling heet Stroeve Degroof Vermogensbeheer, een 50/50-samenwerkingsverband van eerbiedwaardige kleinbanken: de Amsterdamse private bankEffectenbank Stroeve, opgericht in 1818, en de Brusselse Bank Degroof, opgericht in 1871. Zij kennen elkaar door het Europese netwerk van private banks: Esprit. Stroeve (balanstotaal 266 miljoen gulden, beheerd vermogen 1,7 miljard gulden) is een chic financiehuis aan de Herengracht in Amsterdam. De Belgo-Nederlandse nieuweling vestigt zich aan de Van Putlei in Antwerpen op het adres van co-moeder Bank Degroof en mikt in de eerste plaats op de 1000 miljard frank (60 miljard gulden) die in de handen zit van de oude en nieuwe Nederlanders die wonen bij hun zuiderburen. Een diepe zilverader. Een team van acht zal de nieuweling bezetten.

Bij het Noord-Brabantse F. Van Lanschot Bankiers (beheerd vermogen in België 45 miljard frank; 60% van Nederbelgen, 40% van Belgen), de eerste en sterkste Nederbelgen-bank met twee vestigingen in Antwerpen en kantoren in Gent, Kortrijk, Lanaken en Turnhout, is talent weggekocht. Wiel van Ewijk, voorzitter van F. Van Lanschot: “Wij zijn België binnengestapt als bank voor Nederbelgen, maar zijn dit stadium – meer dan de nieuwkomers – voorbij. Wij zoeken bewust Belgische klanten. Dat ziet u aan de oorsprong van het beheerd vermogen in België, aan ons huidige kantorennet van zes vestigingen en de honderd medewerkers. Dit jaar openen we nieuwe vestigingen in Brasschaat, Brugge-Knokke, Hasselt en Leuven.” De jonge Vlaamse bankier Francky Depickere (39 j.), ex- KBC Securities, vult in februari het directiecomité van F. Van Lanschot aan.

Bank Degroof (balanstotaal 63 miljard frank, beheerd vermogen 350 miljard frank) ging al een tijd zelfstandig aan achter het Nederlandse vermogen, maar boekte daarbij een geringer resultaat dan verhoopt. In 1997 werd de Business Unit Vlaanderen opgericht om onder de leiding van bestuurder Ger Rooze beter te scoren bij de Vlamingen (zie kader: Het noorden).

Ook de tweede regering- Kok, Paars II, ontziet de vermogende Nederlanders. De druk vermindert om wegens het vriendelijker belastingklimaat naar het zuiden te vluchten. Blijven echter als redenen, onder meer, het aantrekkelijke leefklimaat van België en de ruime mogelijkheden om er riant te bouwen.

Stroeve Degroof treedt op een nichemarkt die rumoerig is. Recentelijk kocht Delta Lloyd – een Nederlandse verzekeraar – de participatie van Bacob in de effectenbank Smeets om een Nederbelgisch loket te openen. In Antwerpen streek in de voorbije maanden ook Kempen & Co neer (zie kader: Gouden bocht). ING Barings zet onder meer vanuit Mortsel drie teams in voor de doelgroep. MeesPierson van Fortis spoort klanten op in België. Rabo heeft wat gerommeld met speciale constructies, maar houdt vol met haar private bank, Schretlen & Co in Antwerpen. ABN Amro houdt zich op achter de zijlijn, een zakelijke cliënteel krijgt haar voorrang.

Guldens van adellijke families

Op de tafel komt Spa Rood, goed Belgisch bronwater. Hans Stroeve, voorzitter van de directie van Effectenbank Stroeve: “Bij Stroeve versnelt het expansieritme sedert 1994. De jongste vijf jaar is er nieuw geld bijgekomen: demografisch wordt de hang naar een eigen, particuliere oudedagsvoorziening gestimuleerd; het beleggen is razend populair met vandaag een tweede golf; bovendien wordt de belegger professioneler.”

Stroeve is sedert 1818 alleen actief in private banking, doet niet aan corporate finance, niet aan handel op eigen boek, niet aan de ontwikkeling van eigen beleggingsfondsen. “Dat houden we consistent vol en dus hebben we nooit problemen met Chinese Walls tussen conflicterende activiteiten van onze bank. In de jaren dertig heeft Stroeve alle stormen goed doorstaan. Andere huizen zijn kapotgegaan op de handel op eigen boek. Dit jaar halen we opnieuw een positief rendement, zonder excessen. Wij leveragen niet door trading,” getuigt Hans Stroeve. De twee belangrijke activiteitstakken zijn: de eigen klanten en de bancaire diensten voor vermogensbeheerders. Deze bezorgen bijvoorbeeld titels in bewaring bij Stroeve. Eén en twee geven voorspelbare inkomsten.

In België

zit een flink deel van onze natuurlijke cliënteel, zegt Hans Stroeve. Die kan vanuit Amsterdam niet goed worden bediend, heeft hij ervaren over de jaren. Hans Stroeve: “Er zijn weinig vermogensbankiers op onze maat. Het was dus moeilijk om een partij te vinden in België. Maar Degroof past bij ons, ligt in de lijn van onze filosofie en ons klantenprofiel. We trachten niet 5% van de Nederbelgenmarkt te verwerven, maar X aantal klanten bij te winnen.”

Het bediend vermogen van Stroeve in België vandaag bedraagt 800 miljoen frank voor een vijftigtal klanten. “We zoeken geen 10.000 klanten bij, wel enkele honderden en de Belgische groei mag niet worden gebruuskeerd,” meent Hans Stroeve. “Potentiële klanten doen bijvoorbeeld veel zelf en wij overreden hen om een benchmarksituatie aan te gaan.”

Stroeve was een typisch familiebedrijf tot in de jaren tachtig. Dan transformeerde de bank van commanditaire vennootschap naar naamloze vennootschap. Vandaag zit 65% van de aandelen in de handen van de directie en de medewerkers; 35% is verkocht aan de verzekeraar Ohra. In 1985 telde Stroeve twintig medewerkers, vandaag vijftig. Het bediend vermogen is intussen vervijfvoudigd tot 1,7 miljard gulden. Het klantenverlies op jaarbasis is minder dan 5% en vaak door overlijden. Stroeve heeft 4000 klanten, 50% rechtstreeks en 50% langs een vermogensbeheerder. De 4000 wonen hoofdzakelijk boven de rivieren en beschikken over oud geld: guldens van de adellijke families en de industriële dynastieën van de negentiende en vroegtwintigste eeuw. De instap bij Stroeve ligt bij een vermogen van 7 miljoen frank, hoewel ook voor lagere bedragen vermogensproducten klaarliggen. Hans Stroeve: “Wij bedienen wel superrijken, maar niet uitsluitend dat klantentype. Onze klanten zijn erg individualistisch, leven in onvrede met de massaliteit, ergeren zich aan de grote structuren en aan afhankelijke advisering. Stroeve doet niet aan fiscale raadverstrekking, de klant heeft meestal een eigen belastingadviseur en we laten de one stop shopping-trend links liggen.”

Grote partijen

op de Nederlandse vermogensmarkt zijn: ABN Amro, ING, Robeco, MeesPierson, F. Van Lanschot Bankiers. Kleinere vermogensbankiers zijn de onafhankelijken Kempen & Co, Van der Hoop; vijf andere hangen af van concerns: Gilissen van Fortis/Amev, Nachenius van ABN Amro, Schretlen van Rabo, Friesland Securities van Friesland Bank, Labouchere van Aegon.

Effectenbank Stroeve is lid van Esprit, een Europees samenwerkingsverband met onder meer Bank Degroof, Sal. Oppenheim & Co, Banque Privée Edmond de Rothschild, Casanove Fund Management Ltd. Hans Stroeve: “Dat soort stijl cultiveren wij al 180 jaar.”

Aan de Amsterdamse grachten

Het grachtenpand van Stroeve aan de prestigieuze Herengracht is sober. Een versierde boterham in een taverne op de hoek geldt als zakenlunch. Hans Stroeve: “Wat u ziet, hebben we. We stockeren geen Rembrandts of Van Goghs aan de muren of in diepe kelders. Onze klanten zijn evenmin opzichtig, je moet een evenwicht zoeken tussen zichtbaarheid en terughoudendheid. Wij staan voor de belangen van onze klanten en nemen nooit eigen posities in.” Hans Stroeve is de zesde generatie aan het hoofd van de bank. De familie Stroeve is Nederlands Hervormd met liberale inslag en heeft een hoge moraliteit, aldus de afstammeling. Ohra is voor 35% eigenaar sedert 1996 want: “Wij werden achtervolgd door financiële groepen die ons voor de volle 100% wilden inpalmen. Dat was vermoeiend en absorbeerde veel managementtijd. Daarom zijn wij met Ohra een defensief partnerschap aangegaan. We kunnen nu iedereen afwijzen met de verwijzing naar onze vaste relatie.”

Stroeve is een chique bank en adverteert toch in een populistische krant als De Telegraaf? Dat is niet zo gek, reageert Hans Stroeve: “De financiële pagina van De Telegraaf wordt gelezen door onze doelgroep. De krant is hoger gepositioneerd dan gelijkaardige Belgische titels en ligt bijvoorbeeld om zeven uur ‘s morgens in Antwerpen.”

Bij de intake van een nieuwe klant wordt de screening steeds strikter. Stroeve wil niet opgezadeld zitten met zwart geld of criminele klanten en heeft daarvan een gezonde vrees. Hans Stroeve: “Tussen front en directie is de lijn kort. Je ontdekt veel door een eventueel afwijkend portefeuillegedrag van kandidaat-klanten. We hoeven er per jaar geen tien te weigeren.”

FRANS CROLS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content