De nieuwe sterren van de beurs

De Belgische biotechbedrijven hebben de wind in de zeilen op de beurs. Op korte termijn valt een koerscorrectie niet uit te sluiten, maar op lange termijn hebben de Belgische biotechs alle troeven om goed te blijven presteren.

Advies: houden

Advies: kopen

Advies: kopen

Advies: koopwaardig, maar speculatief

Advies: koopwaardig,maar speculatief

De Belgische biotechnologische bedrijven hebben de wind in de zeilen. Van de zes beursgenoteerde biotechs heeft Galápagos, waarvan de koers sinds eind mei met 47,5 procent is gestegen, het slechtst gepresteerd. Het aandeel van Devgen ging met 150 procent in de hoogte, nadat in september bekend was geraakt dat Syngenta een overnamebod van 16 euro per aandeel had uitgebracht op het Gentse agrobiotechbedrijf (zie tabel De Belgische biotechs op de beurs). ThromboGenics is zelfs favoriet om Telenet te vervangen in de Bel-20.

Die opmars van de biotechaandelen is het gevolg van het vele positieve nieuws dat Ablynx, TiGenix en ThromboGenics de voorbije maanden de wereld hebben ingestuurd. Dat had niet alleen een impact op de waarde van die bedrijven, maar ook op de perceptie van de Belgische biotechs bij beleggers. In de herfst van 2011 vreesden die nog dat ThromboGenics als enige in de prijzen zou vallen. Galápagos moest zijn verstgevorderde programma stopzetten. TiGenix slaagde er niet in ChondroCelect te verkopen. Ablynx werd gedumpt door Pfizer, dat de rechten op zijn belangrijkste kandidaat-geneesmiddelen in handen had. Devgen sukkelde van de ene teleurstelling in de andere en rond MDxHealth – het voormalige Oncomethylome – heerste onduidelijkheid na zijn strategische ommezwaai in 2010.

We blijven ervan overtuigd dat de meeste biotechbedrijven voor de lange termijn koopwaardig blijven. Op korte termijn kunnen we een technische correctie na de sterke stijging van de laatste maanden niet uitsluiten.

ThromboGenics

ThromboGenics is al 1,4 miljard euro waard op de beurs door het succes van Jetrea, dat volgend jaar wordt gecommercialiseerd in de Verenigde Staten. Wellicht volgt binnenkort ook Europa. Maar de pijplijn van het Leuvense biotechbedrijf laat op zich wachten. De ontwikkeling van TB-402, een potentiële behandeling van diepe veneuze tromboses, werd stopgezet. En Roche, de wereldleider in de oncologie, noemde de kandidaat-kankerbehandeling TB-403 ontoereikend.

Toch heeft ThromboGenics voldoende financiële ademruimte: het heeft een kaspositie van 186 miljoen euro en beschikt over omzetvooruitzichten binnen de twaalf maanden. Het overweegt activa over te nemen en partnerschappen aan te gaan, om zich om te vormen tot een biofarmaceutisch bedrijf gespecialiseerd in oogbehandelingen.

Galápagos

Het Belgisch-Nederlandse Galápagos is 450 miljoen euro waard op de beurs. Het bedrijf hoeft geen geld op te halen, dankzij de recurrente inkomsten uit zijn drug discovery-diensten voor derden en uit zijn partnerschappen met Abbott, GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Janssen Pharmaceutica, Servier en Roche. De afgelopen twaalf maanden heeft Galápagos een lucratieve overeenkomst gesloten met Abbott voor de ontwikkeling van het kandidaat-reumamedicijn GLPG0634, dat een succesvolle klinische fase II-studie achter de rug heeft. Abbott stortte meteen 150 miljoen dollar bij de ondertekening. De inkomsten voor Galápagos kunnen oplopen tot meer dan 1 miljard dollar en Abbott betaalt meer dan 10 procent royalty’s op de eventuele verkoop.

Galápagos heeft daarnaast kandidaat-geneesmiddelen in een minder gevorderd stadium, in het beste geval in fase I. Maar de belangrijkste troef van Galápagos is zijn target discovery-platform, dat het aantal ontdekkingen verhoogt, waardoor de kans op de commercialisering van een van zijn geneesmiddelen op termijn groter wordt.

Ablynx

Het Gentse biotechbedrijf Ablynx, met een beurskapitalisatie van 238 miljoen euro, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van nanobody’s, een nieuwe generatie antilichamen. Nanobody’s zijn kleiner, flexibeler en stabieler dan de traditionele antilichamen. Ze kunnen ook oraal worden toegediend, of via een inhalator en oogdruppels, en niet alleen via een injectie. Bovendien kunnen ze worden ingezet bij een groter aantal indicaties.

Dat Pfizer zijn partnerschap met Ablynx in de herfst van 2011 heeft opgezegd, heeft het vertrouwen van de markten geschaad. Het bedrijf heeft dat vertrouwen geleidelijk terugverdiend door de goede fase II-resultaten van twee kandidaat-geneesmiddelen voor de behandeling van reumatoïde polyartritis. Zijn pijplijn bevat ook een behandeling in fase II voor de ziekte van Moschowitz en twee kandidaat-geneesmiddelen in fase I tegen osteoporose en een virus dat ademhalingsziekten bij baby’s veroorzaakt. Ablynx heeft daarnaast strategische partnerschappen afgesloten met Merck, Merck Serono, Novartis en Boehringer Ingelheim. Met een kaspositie van 76,5 miljoen euro eind juni is het bedrijf veilig voor de komende twee jaar.

TiGenix

TiGenix, dat nog altijd maar 78 miljoen euro waard is op de beurs, is de eerste beursgenoteerde Belgische biotech die groen licht heeft gekregen voor de commercialisering van een geneesmiddel. Het gaat om ChondroCelect, een behandeling voor het regenereren van kniekraakbeen, die in oktober 2009 werd goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap. De FDA heeft bijkomende studies geëist. Maar TiGenix heeft het moeilijk om terugbetalingsakkoorden af te sluiten met nationale verzekeraars. ChrondroCelect wordt voorlopig alleen terugbetaald in België en Nederland.

TiGenix heeft in 2011 voor 58 miljoen euro Cellerix overgenomen, een Spaans bedrijf dat eveneens behandelingen op basis van stamcellen ontwikkelt. In de pijplijn van TiGenix zitten nu drie programma’s in een klinisch stadium: Cx601 (fase III voor de behandeling van perianale fistels bij patiënten die lijden aan de ziekte van Crohn); Cx611 (fase II voor de behandeling van reumatoïde polyartritis); en Cx621 (fase I voltooid voor de behandeling van auto-immuunziekten).

Maar de moeizame lancering van ChondroCelect is een handicap voor de financiën van TiGenix, dat eind juni nog maar 11,7 miljoen euro in kas had. De minste tegenslag kan het bedrijf ertoe dwingen een kapitaalverhoging door te voeren.

MDxHealth

Het Luikse MDxHealth, het vroegere OncoMethylome, heeft een bewogen verleden achter de rug. De strategische ommezwaai in 2010 heeft vruchten afgeworpen. Deze zomer heeft MDxHealth in de Verenigde Staten een eerste moleculaire diagnosetest voor prostaatkanker gecommercialiseerd. De doelmarkt wordt geraamd op 1 miljard dollar. Met de oprichting van een commercieel laboratorium dat in opdracht van ziekenhuizen werkt (CLIA), kan het bedrijf meerdere jaren van onderzoek veiligstellen.

MDxHealth hoopt voldoende inkomsten te genereren om de ontwikkeling van andere oncologische moleculaire diagnostica en begeleidende tests voor kankerbehandelingen te financieren. Die tests maken het mogelijk de reactie van een patiënt op een behandeling te voorspellen. Ze worden steeds meer gevraagd door verzekeraars, gezien de hoge kostprijs en de lage efficiëntie van chemotherapieën. De vooruitzichten van MDxHealth zijn dus gunstig. Het bedrijf heeft nog altijd een lage beurskapitalisatie van 62 miljoen euro. Met een kaspositie van 6,5 miljoen euro eind juni blijft zijn financiële situatie niettemin precair.

CÉDRIC BOITTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content