DE NIEUWE GOLF

In de sector van de kartonnen dozen is het niet allemaal kommer en kwel. Industrial Box & Display, dat zich specialiseerde in één welbepaalde verpakking – golfkarton – groeit als kool.

Verwerker van golfkarton, met in hoofdzaak op maat gesneden Amerikaanse kartonnen dozen. Met die niche in het achterhoofd, kocht Jean de Somer in 1992 het zieltogende Euro Découpe in Woutersbrakel. Hij doopte het bedrijf om in nv Industrial Box & Display, nog steeds een 100% familiezaak, investeerde meteen in een hypermodern productieapparaat, en zie: de omzet groeide van drie miljoen in 1992, tot 72 miljoen in 1997. “Dit jaar zullen we de kaap van de honderd miljoen overschrijden, mét de nodige marges uiteraard. We draaien niet zomaar een omzet om de omzet.” Twee jaar geleden verhuisde het bedrijf naar Edingen. Voor de tien werknemers is daar inmiddels alweer ruimte te kort.

Het succes van Jean de Somer kwam er niet toevallig. Reeds 150 jaar is de familie actief in de sector van kartonnen verpakkingen, onder meer bij Van Genechten Biermans. “Er bestond een duidelijke behoefte aan een bedrijf dat zich op de verwerking van golfkarton zou toespitsen.” Industrial Box & Display biedt maatwerk voor de klant en levert voornamelijk Amerikaanse kartonnen dozen. De waaier van toepassingen is er zeer divers, ze worden gebruikt voor voedingsproducten, farmacie, dranken alsook in de sector van de hygiëne. Het bedrijf heeft inmiddels 400 klanten, waaronder Frisa, UCB, Van Genechten Biermans. De dozen worden geleverd op maat van de klant, indien gewenst met het logo van het bedrijf erop gedrukt.

Met de oprukkende just-in-time worden snelle leveringen steeds belangrijker. “We hebben zeer korte leveringstermijnen, als het moet leveren we binnen het etmaal.” Een sterk geautomatiseerd productieapparaat geeft Industrial Box & Display daartoe de nodige flexibiliteit. De 55 miljoen frank dure machine van Box & Display werkt grotendeels volautomatisch: zowel voor het snijden, lijmen, bedrukken als het plaatsen op de paletten. In tegenstelling tot andere producenten van verpakkingen, voor wie dozen uit golfkarton vaak slechts één van de activiteiten zijn. De gemiddelde productietermijn bij Industrial Box & Display bedraagt drie dagen, twee dagen minder dan bij de grote jongens. Het productieapparaat tenslotte is uiterst flexibel. Het verwerkt bestellingen van één tot een miljoen dozen, en meer. Een klant vraagt gemiddeld 3000 tot 4000 stuks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content