De nieuwe Colsaerts

Nicolas Colsaerts, de 26-jarige Brusselaar, staat dicht bij een terugkeer in de Europese Tour. Waar hij sinds 2007 niet meer van mocht proeven.

Flashback naar de play-off van de SK Golf Challenge in Finland, op 9 augustus. Nicolas Colsaerts, birdie op de laatste twee holes, rondt af in 66. Hij trekt naar de play-off met Welshman Rhys Davies en de Fransman Julien Guerrier. Op de tweede hole, de achttien, stuurt de Brusselaar zijn tegenstanders met een nieuwe birdie naar de kleedkamer. En pakt meteen zijn eerste toernooizege bij de professionals. Zo verbetert hij ook zijn klassement in de Challenge Tour: zevende. Een plaats in de top twintig levert hem aan het einde van het seizoen een plaats in de Europese Tour van 2010 op, terwijl een plaats in de top tien de deur opent naar meer grote toernooien.

Nicolas Colsaerts is professioneel golfer sinds 2000 en de derde Belg, na Nicolas Vanhootegem en Didier de Vooght, die een toernooi wint in de Challenge Tour. In Finland speelde hij de derde play-off in zijn carrière, maar de eerste die hij won.

“Ik voelde me zeer goed”, blikt Col-saerts terug. “Ik begon aan die play-off met groot zelfvertrouwen, want ik had daarvoor uitstekend staan spelen. Bovendien besliste de loting dat ik als laatste mocht afslaan, precies zoals ik het gehoopt had. De achttien was de tweede hole van de play-off: een schitterende par 4 die naar beneden glooit en waarvoor je een ijzer 2 en een wedge nodig hebt. Het was mooi weer, er waren meer dan 5000 toeschouwers en ik voelde me zeer goed. Mijn putt van op vier meter rolde zo binnen.” Colsaerts droeg zelf zijn tas, zoals al vaker gebeurde dit seizoen. “Om de kosten te drukken, want een caddie is duur. Maar dat was geen nadeel. Alleen voel ik me even sereen als wanneer er iemand bij is.”

De Belg had dit jaar geen onbeperkte kaart voor de Challenge Tour en moest dus rekenen op invitaties. Maar omdat hij zich meteen in het kransje van de favorieten nestelde, kon hij veel toernooien spelen. De stage van meer dan drie maanden die hij tijdens de winter in Australië volgde, was blijkbaar heilzaam. “Ik bevond me daar in een ideale context, kon iedere dag precies doen wat ik moest doen om beter te worden. Zodra het kan, keer ik trouwens terug naar Australië. Om zeven uur ‘s ochtends stond ik al op de practice, dolgelukkig als een kind in de speeltuin. In die drie maanden versleet ik trouwens mijn sand wedge, terwijl dat ding normaal gezien een jaar meegaat.” Of hoe de Australische stage een nieuwe Colsaerts baarde. Met uitzicht op een kaart voor de Europese Tour 2010. Een circuit waarin hij al zeven keer speelde, goed voor 750.000 euro inkomsten.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content