DE NETWERKER

Sinds begin dit jaar begeleidt Patrick De Bleser (41 j.) het internationale adviesbureau PA Consulting Group bij zijn Europese marketing en strategische planning. Dit is een nieuwe functie voor de groep, die met haar wereldwijde omzet van 10 miljard frank op nummer negen in de Europese top-tien van consultants staat.

Na zijn middelbare studies in Lubumbashi (Zaïre) studeert Patrick De Bleser internationaal recht aan de Universiteit Gent. In ’81 start de zoon van een Belgische ere-consul zijn carrière als sales manager bij International Machine Trading (Imatra). Hij is er verantwoordelijk voor de Franstalige regio van België en het Midden-Oosten. Twee jaar later stapt hij over naar het kabinet van Daniël Coens (CVP), de toenmalige minister van Onderwijs. In ’84 wordt De Bleser aangetrokken door Wilfried Martens, die hem een jaar later tot zijn privé-secretaris benoemt. Na de val van de regering volgt De Bleser de ex-premier op als fractiemedewerker van de Europese Volkspartij (EVP). In die functie werkt hij mee aan de relaties met de pers, de redactie van het partijtijdschrift Zeg en het partijprogramma (hoofdstukken milieu, landbouw, tewerkstelling en sociale zekerheid).

In ’89 ruilt De Bleser de openbare dienst opnieuw voor de privé-sector. Voor het internationale accountantsbureau Moores Rowland bouwt hij een Europees coördinatiekantoor uit. Naast de sensibilisering van het netwerk voor de EU-gedachte sluit hij samenwerkingsakkoorden af met lokale associaties (accountancy, audit en fiscaal advies) in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie. Zich bewust van het groeiend belang van de milieuproblematiek houdt De Bleser in ’93 het European Environmental Network (EEN) boven de doopvont (zie Trends, 18 november ’93). Vandaag realiseert dit Europees economisch samenwerkingsverbond een gezamenlijke omzet van 7 miljard frank.

Vandaag is De Bleser aan een nieuwe uitdaging toe. Hij kiest voor PA Consulting, een internationaal adviesbureau in de lift (uitbreiding in Oost-Europa wordt voorzien). Zijn taak bestaat erin de naambekendheid van de groep en haar producten in Europa te verhogen en het bureau te positioneren op de communautaire markt. De Bleser : “Met mijn kennis van de adviessector, perscontacten, ervaring in netwerken, voeling met Oost-Europa en introducties bij (supra)nationale instanties hoop ik de slogan van PA make it happen te kunnen waarmaken.”

Uiterlijk heeft Patrick De Bleser iets weg van Jan Breydel. Hij stormt van de ene afspraak naar de andere. Innerlijk huist in deze diplomatenzoon de nomadenziel van een arabier. Hij zwerft als een Palestijn, praat als een Marokkaan en rookt als een Turk. In zijn vrije tijd wandelt hij met vrouw en twee kinderen aan zee, speelt golf in het Kasteel van Zwijnaarde of brainstormt met de Vlaamse denkgroep van de Warande. Ten slotte is hij bestuurder van de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel voor Tsjechië en Slovakije.

PATRICK DE BLESER (PA CONSULTING) Verantwoordelijk voor Europese positionering van de adviesgroep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content