De NAVO van morgen

Theo Francken, Hendrik Bogaert en Peter Buysrogge, NAVO. Hersendood of klaar voor de toekomst?, Doorbraak, 280 blz., 25 euro

Het was de Brit Hastings Ismay, in de jaren vijftig de eerste secretaris-generaal van de NAVO, die naar verluidt verklaarde dat het doel van de organisatie erin bestond the Russians out, the Americans in en the Germans down te houden. Die uitspraak werd een klassieker. Anno 2022 heeft de alliantie niet alleen zeven decennia op de teller staan, ze moest zichzelf door de wisselende omstandigheden enkele keren heruitvinden.

Ondanks haar bewogen geschiedenis, merkte N-VA-Kamerlid Theo Francken bij de boekvoorstelling van NAVO. Hersendood of klaar voor de toekomst? op, is er tot nu betrekkelijk weinig over de NAVO gepubliceerd. Verschillende deskundigen werden aangesproken om een bijdrage te leveren, onder meer de Belgische ambassadeur bij de NAVO, Pascal Heyman, de academicus Jonathan Holslag en voormalig woordvoerder Jamie Shea. Op de boekvoorstelling op de NAVO-hoofdzetel sprak ook minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR). Een gewaardeerd gebaar, benadrukte Francken. En – zoals hij zich in een later interview liet ontvallen – ook het bewijs dat het vertrouwen in de NAVO zich niet tot de regeringstafel beperkt.

Het vertrekpunt van Francken en co is een diepgeworteld atlantisme. Een gedeeld waardepatroon verbindt de lidstaten. En alle kritiek en moeilijkheden ten spijt – het rommelige vertrek uit Afghanistan is de recentste illustratie – beschouwen ze de NAVO nog steeds als de hoeksteen van onze westerse defensie. Al was het maar bij gebrek aan een plausibel alternatief. Bij Bogaert ligt dat wat genuanceerder, maar Theo Francken en zijn partijgenoot Peter Buysrogge geloven niet in het idee van een Europese defensiegemeenschap. Veeleer zien ze er een manoeuvre in om de soms pijnlijke discussie over de defensiebudgetten en dito verantwoordelijkheid van de Europese landen te ontwijken, België op kop. Want ons land scoort niet goed op dat gebied, al geeft het wel blijk van een zeker internationaal engagement.

Enkele jaren geleden verklaarde de Franse president Emmanuel Macron de NAVO in een spraakmakend interview in The Economist als “hersendood”. Niet toevallig zit die term in de titel van het boek. Want al zijn de auteurs een andere mening toegedaan, de discussie mag en moet gevoerd worden. De voorbije jaren is een anti-Amerikaans sfeertje gegroeid. De figuur van Trump is daar niet vreemd aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content