De mooiste luchthavenloods ter wereld

Als zaken- of congresreiziger in Salzburg beland, en even genoeg van de drukte en de Mozartkugeln? Dan is deze raad een unicum: rep je naar de luchthaven, maar stijg niét meteen op. Neem de overkant van de landingsbaan: in Hangar 7 kan je kennismaken met de artistieke, aeronautische en culinaire strapatsen van Red Bulls wonderboy Dietrich Mateschitz.

Pech voor de stad Salzburg: voor een van zijn leukste en meest extravagante must sees hoef je niet eens in de stad te zijn. Vlak langs de start- en landingsbaan van de kleine luchthaven van Salzburg ligt een glazen loods. Na de zes hangars van Austrian Airlines en de luchthaven zelf, was dit de zevende. Getekend door lokaal architect Volkmar Burgstaller. Een architecturaal-technisch hoogstandje: 1200 ton staal, 6000 vierkante meter glas, 14.000 kubieke meter beton, 7000 vierkante meter ruimte.

Hangar 7 mag er dus wel zijn. En wel om drie redenen. Vooreerst voor de wisselende kunsttentoonstellingen die er plaatsvinden, maar ook voor de adembenemende collectie vliegtuigen en andere racemonsters, én voor de culinaire hoogvliegers. En dat alles in één ruimte. We lopen de enorme hall binnen en staren gebiologeerd naar de vloot aan stuntvliegtuigen. Die horen allemaal toe aan de Flying Bulls, het stuntteam van Red Bull.

Vroeger hadden ze hun thuishaven in een loods op de luchthaven van Innsbruck. Maar de winsten van Red Bull stegen, de vloot werd uitgebreid (tot zo’n veertig toestellen) en de loods te klein. Nu staan de Microjets, Lockheeds, Alfajets, Eurocopters en ander fraais te blinken in Hangar 7. Als ze tenminste niet ergens in de wereld voor spektakel zorgen. We lopen langs de toestellen en voelen het kleine avontuurlijke jongentje in ons wakker worden.

Mayday!

Ogenschijnlijk kriskras tussen al die adrenalinemonsters kan je in Hangar 7 (toegang gratis!) naar hedendaagse kunst kijken. Want Mateschitz heeft niet alleen veel geld, veel vliegtuigen, een F1-team en een voetbalploeg, hij heeft ook een geraffineerde smaak voor hedendaagse kunst. Panamarenko stelde hier zijn werk tentoon. De marketingdame die ons langs enkele schilderwerken van de jonge Tsjechische artiest Josef Bolf loodst: “Dietrich Mateschitz wil startende kunstenaars een steuntje geven. Door hun werken hier tentoon te stellen, wil hij ze letterlijk een vliegende start geven”.

In drie uur tijd vergapen we ons niet alleen aan stuntvliegtuigen en hedendaagse schilderijen, we lopen ook met graagte de Mayday Bar binnen. Het is een van de drie restaurants die Hangar 7 samen tot een gastronomisch bede- vaartsoord voor rijke Oostenrijkers maakt. Topper is ongetwijfeld Ikarus. Elke maand nodigt huischef Roland Trettl een buitenlandse topchef uit. Ook Peter Goossens passeerde de revue. Volgens insiders behoort Ikarus tot de top van wat gastronomisch Oostenrijk te bieden heeft.

Eten met hersenen

En toch eten we niet in Ikarus maar in de Mayday Bar. Daar hebben we een reden voor: die bar serveert sinds kort ‘smart food’. Voedsel met hersenen? Trettl zocht en vond een nieuw concept voor heilzame gastronomie. Samen met de Zwitserse voedselexperte Marianne Botta ontwierp hij drie menu’s waarvan de ingrediënten heilzame werkingen op ons lichaam en onze geest hebben. We laten het ‘beauty en brain menu’ voor wat het is, en kiezen resoluut voor het ‘mood menu’. Geen impact op onze schoonheid of ons verstand, wel ingrediënten die rustgevend heten te zijn. Want, redeneert Trottl, “wie boos is en op een hartig stukje brood bijt, voelt zijn woede snel wegebben”. Wie het allemaal wat kritisch bekijkt, kan in het menuboekje lezen wat er allemaal in je hersenen gebeurt als je sojasaus en curry tapioca combineert.

Maar, zo weet Botta heel goed, niemand is bereid om gezond te eten als hij daarvoor aan smaak moet inboeten. En dus zijn de recepten zonder meer uiterst verrassend te noemen. We krijgen vier holle glazen met daarin bijzonder originele combinaties. Vooral de tonkabonenspuma met abrikozenragout zal ons bijblijven. We nippen aan een glas Addis Ababa-ijsthee met Red Bull en kers en dromen weg. Alle woede van een harde werkdag glijdt van onze schouders.

AART DE ZITTER, FOTOGRAFIE THOMAS DE BOEVER

In Hangar 7 vind je stuntvliegtuigen, hedendaagse kunst en eigenzinnige gastronomie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content