De mist in

John Baete

De US Open was weer een heel boeiend toernooi. Vooral de laatste dag, toen de golfbaan er heel surrealistisch uitzag. De mist zorgde ervoor dat de omgeving veeleer deed denken aan het decor van een thriller dan aan een oord waar een major wordt gespeeld. De overwinning van de jonge Amerikaan Webb Simpson (26) kwam als een verrassing, want eerder was hij pas 44ste geëindigd in de jongste US Masters, veertiende in de US Open van 2011 en zestiende in de British Open van vorig jaar. Simpson maakte vooral het verschil op zondag, toen hij zijn klassement met niet minder dan zeven plaatsen verbeterde. Dat deed hij door net zoals zaterdag een scherpe 68 te slaan.

Voorts viel op hoe de ene topspeler na de andere onderuit ging. Ook onze landgenoot Nicolas Colsaerts, die donderdag heel sterk aan het toernooi was begonnen en zondagochtend dankzij 72 69 en 71 op de vierde plaats stond. Maar toen ging de Brusselaar de mist in en begon hij bogeys te slaan. Met een 76 dook hij in het uiteindelijke klassement naar de 27ste plaats, wat al bij al ook geen slecht resultaat is. Colsaerts overleefde voor het eerst de cut in een toptoernooi, wat al een overwinning op zich was. Bovendien lijkt Colsaerts de gewoonte te hebben om op Amerikaanse bodem in het slechtste geval toch nog in de top dertig te finishen.

“Ik speelde drie dagen op een puik niveau, maar zondag ontgoochelde ik”, gaf de Brusselaar na afloop toe. “Ik speelde trouwens nog nooit eerder in die legendarische fog van San Francisco. Dat was het wat me nekte, ik zag mijn slagen niet zo goed als gewoonlijk en dat ging ten koste van mijn gevoel voor afstand. Bovendien werd de bal flink afgeremd door de vochtige lucht.”

Het waren in ieder geval omstandigheden waarin het moeilijk is om de juiste manier van spelen te vinden, temeer omdat de greens op de Olympic er zeer hard bijlagen. “Bovendien speelt terreinkennis ook altijd mee. De Amerikanen voelen zich daar toch wat meer thuis dan ik”, zegt Colsaerts. “Zo vertelde Webb Simpson me dat hij hier vijf jaar geleden de US Amateur had gespeeld en zeer goed het parcours kende. Mijn terugval op zondag komt hard aan, maar mijn coaches Michel Vanmeerbeek, Dave Stockton en zelfs mijn psychologische consultant Bob Rotella zijn tevreden over wat ik hier liet zien. En dat is toch het belangrijkste.”

Colsaerts gaf ook aan dat zijn concentratie herhaaldelijk werd gebroken door het luidruchtige Amerikaanse publiek. Alleen was dat vooral op zaterdag, toen hij op hetzelfde moment speelde als Graeme McDowell, winnaar van de US Open 2010.

john baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content