DE MIJLPALEN VAN 50 JAAR WIENER CIRCUS

De familie Malter heeft heel wat mooie hoofdstukken in het gulden boek van de Belgische circusgeschiedenis geschreven. Het begon met aartsvader Gottfried Malter die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Duitse Schweinfurt een dierentuin uitbaatte. In augustus 1944 moesten alle gevaarlijke dieren doodgeschoten worden uit vrees dat ze bij bombardementen zouden ontsnappen. De dierentuin ging dicht en met de overgebleven dieren reisde de familie Malter door Duitsland en Nederland. Op die manier ontstond het Circus Tiroler dat ook door België trok.

In de jaren zestig stapten enkele van de acht kinderen in de voetsporen van vader Gottfried Malter door een eigen circus op te richten: Rose-Marie (Circus Apollo, Circus Rondau, Circus De Beukelaer en Circus Rose-Marie Malter), Harry Malter (Circus Piste en later het Familiepark Harry Malter in Heusden, bij Gent), Friedel (Circus Danny Fabry en Piste Vedetten Circus) en Ullrich (Wiener Circus) zijn de bekendste nazaten.

1965: Samen met zijn uit Wenduine afkomstige echtgenote Irene Aspeslag richt Ullrich Malter het Wiener Circus op. Het begin is heel bescheiden, maar gaandeweg groeit het Wiener Circus uit tot een middelgrote speler. Heel belangrijk in de ontwikkeling van het circus zijn de dieren. Jarenlang vermaken de rhesusaapjes het publiek, maar de absolute ster van elke voorstelling is Chitta de olifant. Vooral de act van de rokende olifant behoort tot het collectieve geheugen.

1975: Vader Cannone volgt de liefde en ruilt zijn vaderland Italië in voor België. Hij is een gerenommeerd dompteur die onder andere met leeuwen, tijgers en olifanten werkt. Hij krijgt onderdak bij het Wiener Circus. Wat later krijgt het gezin een zoon Ricky, die samen met Lucky Malter, een zoon van Ullrich, voorbestemd is om het Wiener Circus voort te zetten.

2000: Is het rampjaar in de geschiedenis van het Wiener Circus. Na een ziekte overlijdt Lucky Malter. Vriend en vijand zijn het erover eens dat Lucky een van de beste clowns is die ons land heeft gekend. Niet veel later sterft ook die andere publiekslieveling Chitta. Het gezelschap moet in 2000 de kelk tot op de bodem leegdrinken, want in Deurne vernielt een windhoos de volledige tent.

2004: Ondanks alle tegenslagen gaat het Wiener Circus door. Met Ricky Cannone komt er een jonge directeur met frisse ideeën aan het roer, weliswaar onder het toeziend oog van Ullrich Malter.

2015: Het Wiener Circus viert zijn vijftigste verjaardag met een nieuwe tournee door het land. Artiesten uit zeven landen zetten hun beste beentje voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content