De Mijlpaal

Grensverleggend tafelen in Tongeren.

T ongeren was vroeger een Romeinse stad. Op de gezellige Markt hebben ze een gedeelte van het historische verleden blootgelegd. Zeker en vast een bezoekje waard. Bovendien kan je hier, en meer bepaald in restaurant De Mijlpaal, voor een redelijke prijs lekker eten.

Het voor de buitenwereld enigszins gecamoufleerde eethuis bevindt zich in de Sint-Truiderstraat. Omdat voetgangers hier koning zijn, parkeer je de auto best op de Markt of langs de ring, dan heb je nog 200 meter te voet te gaan.

Jan Menten en An Penxten, twee serieuze en goed opgeleide mensen, openden het restaurant vijf jaar geleden en waren vastbesloten om er iets van te maken. Dat is ze gelukt: De Mijlpaal groeide bij lekkerbekken die van hedendaagse verfijning houden uit tot een vaste waarde. Het eethuis staat op de plaats waar Jans ouders een bakkerij hadden, wat de ligging in de winkelstraat verklaart. Het gelijkvloers werd gestript en in het achterhuis, waar vroeger de broodjes werden gebakken, kwam een sober en modern ingerichte eetzaal.

Jan Menten kreeg een gedegen opleiding in toprestaurants zoals Scholteshof (Stevoort), Comme chez Soi (Brussel) en Côte d’Or (Saulieu). Voor hij zijn eigen zaak begon, was Menten vijf jaar lang chef-kok bij de bekende Tongerse traiteur Carpe Diem. De verstandige Jan Menten volgt de gastronomische evolutie op de voet, weet de lat telkens hoger te schuiven en zijn smakelijke gerechten permanent te actualiseren. Eersteklas seizoensproducten en nieuwe technieken liggen aan de basis van die evolutie. An Penxten volgde zowel een opleiding banketbakker als hulpkok.

De Mijlpaal heeft een beknopte spijskaart met specialiteiten als: gesmoorde varkenspoot met ganzenlever en in kalfsjus gepocheerd hoeve-ei (19 euro), zeetong ‘Meunière’ (30 euro) en krokant gebakken kalfszwezerik met truffel (27 euro). Om veel volk over de vloer te krijgen, zijn er aantrekkelijk geprijsde menu’s, zoals het Marktmenu van vier gangen (38 euro) en het populaire Mijlpaalmenu van zes gangen (51 euro). De spijskaart krijgt ondersteuning van een Frans georiënteerde wijnkaart met een apart hoofdstuk Belgische wijnen.

Wij kozen het Mijlpaalmenu (51 euro en, in ons geval, 70 euro met aangepaste wijnen). Er kwamen delicate hapjes, zoals horentje gevuld met ijs van ganzenlever en tartaar van rund of wortelsap met schuim van blauwe kaas en lekker brood gebakken door de broer van de chef. Als eerste bereiding kregen we tartaar van tonijn, aangemaakt met sesamolie en als sushi verpakt in noriblad (gedroogd en geperst zeewier), opgediend met een oester in sap van komkommer en witte aceto balsamico en, als garnituur, een (te) zoet krulkoekje van sesam. Als tweede bereiding verscheen gebakken ganzenlever met rolletje van gekonfijte aardappel, appel en gerookte paling. Het derde gerecht was op vel krokant gebakken wilde zeebaars met een brochetta van tomaat, chorizo en gesmolten mozzarella, versierd met schuimwolk van knoflook. Hoofdgerecht was op lage temperatuur gegaard melklam met een smakelijke jus van kalf en lam, millefeuille van bulgur met groene asperges, kaviaar en aubergine. Om af te sluiten, was er nog een pakketje van ham met gesmolten Chaourcekaas, olie van raketsla en gelei van kweeperen, samen met vijf delicate, zoete hapjes, onder meer krokante chocolade met mousse, vers gedraaid amandelijs en Luikse koffie.

Jan Menten brengt verstandige en evenwichtige kookkunst, waarbij goede ingrediënten de eer krijgen die zij verdienen. De Mijlpaal verdient een plaatsje bij de top. De ruim geschonken wijnen uit het menu waren met zorg geselecteerd en van goede kwaliteit.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content