DE MAN ZONDER VIJANDEN

Het kan wat saai klinken. Maar nee, over Pierre-Alain De Smedt komt geen onvertogen woord over de lippen. Trends deed een rondvraag bij zestien collega-bestuurders en andere kleppers uit het zakenleven. “Als VBO-voorzitter is hij een uitzonderlijk goede keuze. Je moet dat type mensen in de hemel schrijven”, vindt baron Paul Buysse, voorzitter van Bekaert.

Bij de Nationale Portefeuille Maatschappij (de holding rond Albert Frère) was hij een van de beste bestuurders ooit. Jammer genoeg moest de onafhankelijke bestuurder na drie termijnen opstappen, in 2009. Een echte industrieel, een strateeg. Een diplomaat ook. Pierre-Alain De Smedt zal zich nooit kwaad maken. Maar hij weet heel goed wat hij wil, en hij zal zijn doel ook bereiken. “Een teflonhand in een fluwelen handschoen”, vindt baron Buysse.

Een gentleman en buitengewoon charmant. Met een adressenboekje dat uitpuilt van belangrijke nationale, en nog meer internationale, contacten. “Hij is zeer internationaal. En dat is belangrijk in tijden van globalisering bij het VBO”, vindt Luc De Bruyckere, voorzitter van de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA. “Hij wordt voorzitter tijdens een sleutelmoment voor het land. Met de sociale onrust. De vergrijzing. Er is nervositeit bij de sociale partners. De communautaire en de budgettaire problemen. Maar hij is een man van de dialoog. Niet dogmatisch. Hij kon ook het vertrouwen van de vakbonden winnen”.

Bij Belgacom staat hij geboekstaafd als een van de beste bestuurders. “Pierre-Alain is geen tafelspringer. Hij bestudeert altijd heel goed zijn dossiers en stelt dan heel pertinente vragen. Maar steeds voorzichtig, behoedzaam”, maakt Belgacom-voorzitter Theo Dilissen de balans.

Niemand uit kritiek op zijn aanstelling als VBO-voorzitter. Integendeel. Het is een grote troef dat hij niet langer operationeel actief is. “Die baan vergt enorm veel tijd”, antwoordt Baudouin Velge, het voormalige hoofd van de studiedienst van de werkgeversorganisatie. “De voorzitter moet tegelijk de spreekbuis zijn van het bedrijfsleven, in binnen- en buitenland. Dat buitenland moet je niet onderschatten. Er komen ongelooflijk veel mensen naar de hoofdstad van Europa. En je hebt de grote onderhandelingen. De premier wil je zien. Dat is uiteraard heel moeilijk voor een operationele ondernemer. In het geval van Pierre-Alain De Smedt zal dat heel goed lukken, want hij heeft geen uitvoerende functie meer. Maar via zijn diverse mandaten in de raden van bestuur heeft hij nog steeds goed voeling met het echte bedrijfsleven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content